Τα θέματα ESG μπορεί να αποτελούν ουσιαστικά μια αναγκαιότητα για τον επιχειρηματικό κόσμο, τις οικονομίες, τις κοινωνίες, τον άνθρωπο, όπως και η πρόθεση για την τήρηση των κανόνων που οδηγούν στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης γενικώς να υπάρχει, αλλά δεν βρίσκονται όλα στο επιθυμητό επίπεδο.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της ΕΥ, τα ζητήματα που άπτονται των κριτηρίων ESG διανύουν μια κρίσιμη καμπή.

Ενας από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει κάτι τέτοιο θεωρείται, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της, η έλλειψη τυποποίησης, ρυθμιστικού πλαισίου και ενός κοινού σκοπού, που απειλεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η έκθεση παραθέτει πέντε προτάσεις για το πώς μπορεί να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και η χρησιμότητα στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με την πληροφορία που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για να οικοδομηθεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ESG, αναλύει πέντε βασικές περιοχές προς αντιμετώπιση, που αντιπροσωπεύουν ισάριθμες προκλήσεις.

Συγκεκριμένα:

  1. Αυξημένη διαφάνεια στις αξιολογήσεις (ratings) ESG.
  2. Αυξημένη κατανόηση των διαφορετικών χρήσεων της πληροφορίας που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη.
  3. Ανεξάρτητη εξωτερική διασφάλιση, παράλληλα με τη βελτίωση των προτύπων αναφοράς και την επίδειξη αυστηρότητας, σε αντιστοιχία με την οικονομική πληροφόρηση.
  4. Ανάπτυξη συμφωνημένων ταξινομήσεων για τις βιώσιμες χρηματοδοτήσεις, ώστε να εξαλειφθεί η σύγχυση σχετικά με το τι θεωρείται βιώσιμο ή όχι.
  5. Μείωση των εμποδίων εισόδου για τις αναδυόμενες οικονομίες.

Ο ρόλος του πολέμου στην Ουκρανία

Όπως, λοιπόν, αναφέρεται στην έκθεση The Emerging Sustainability Information Ecosystem, η δημοσιοποίηση πληροφοριών, αλλά και οι επενδύσεις που αφορούν σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG), αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις αιτίες οι οποίες προαναφέρθηκαν.

Οι προκλήσεις αυτές επιδεινώνονται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επίσης, αναδεικνύει τους εντεινόμενους προβληματισμούς για τη διατύπωση ανακριβών ή υπερβολικών ισχυρισμών ως προς τα βιώσιμα χαρακτηριστικά προϊόντων ή επιχειρήσεων ( το λεγόμενο greenwashing), που αποτελούν σήμερα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την αξιοπιστία και την επιτυχία του ESG.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι, επισημαίνεται, ευθύνη όλων των μερών που διαμορφώνουν το οικοσύστημα βιώσιμης ανάπτυξης, προκειμένου τα ενδιαφερόμενα μέρη να αντιμετωπίσουν το ESG σε ισότιμη βάση με το πιο καταξιωμένο οικοσύστημα χρηματοοικονομικών αναφορών.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι υπάρχει σήμερα διάσταση απόψεων ως προς το τι πρέπει να περιλαμβάνει το ESG, τον τρόπο εφαρμογής των δεικτών μέτρησης και τον καλύτερο τρόπο χρήσης της διαθέσιμης πληροφορίας.

Τέλος, καταδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη κατανόηση των αξιολογήσεων (ratings) ESG και της ουσιαστικότητας – συμπεριλαμβανομένων των ποικίλων χρήσεων των πληροφοριών βιώσιμης ανάπτυξης και των συνθηκών που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η διασφάλιση. Ενώ αυξάνεται η σύνδεση μεταξύ ESG και χρηματοοικονομικών αναφορών, η έκθεση προσδιορίζει τις πρόσθετες απόψεις και προοπτικές που διαμορφώνουν το οικοσύστημα ESG, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών και των εργαζόμενων. Ακόμα, ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή των ομάδων αυτών για την ανάπτυξη προτύπων αναφοράς και γνωστοποίησης, ταξινόμησης για βιώσιμες χρηματοδοτήσεις και αξιολογήσεων ESG, που εξυπηρετούν τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επικεντρώνονται στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους και τον κοινωνικό αντίκτυπο.