Ο μεγάλος και φιλόδοξος στόχος της Ευρώπης είναι να καταφέρει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος, με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2050.

Σε διάστημα λιγότερο των 30 ετών, δηλαδή, από σήμερα. Η Ελλάδα, φυσικά, δεν μένει έξω από αυτόν τον στόχο. Αντιθέτως, θεωρείται δεδομένη η προοπτική να ενισχυθούν τόσο η χώρα, όσο και η ελληνική παραγωγή από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το επενδυτικό σχέδιο ύψους τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας – ευθυγραμμισμένο με τη Συμφωνία του Παρισιού και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, όπως έχει τονισθεί και από την πλευρά κορυφαίων φορέων της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, έχει αναφερθεί χαρακτηριστικά -μεταξύ άλλων- ότι εφόσον το πλάνο αυτό υλοποιηθεί αποτελεσματικά, θα μπορέσει να συμβάλει στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Το κρίσιμο σημείο θα είναι να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που θα αναλάβουν το επιπλέον κόστος της μετάβασης στην «πράσινη» οικονομία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η «πράσινη» μετάβαση, εν ολίγοις, ανοίγει τον δρόμο για μια βιώσιμη οικονομία με μέλλον.

Η βιώσιμη ανάπτυξη συνδέεται, άλλωστε, με την οικονομική ανάπτυξη. Πάντα, με γνώμονα της αειφορίας την μεγαλύτερη δυνατή απολαβή αγαθών από το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να διακόπτεται ή να διαταράσσεται η παραγωγή τους σε μια ικανοποιητική και επαρκή ποσότητα…

Γενικότερα, είναι κοινή η παραδοχή η επισήμανση ότι «η επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου συναρτάται απόλυτα από την επίτευξη επιμέρους στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (προσαρμογή), τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, την ενεργειακή αποδοτικότητα με έμφαση στις μεταφορές και τα κτίρια, τη μεταστροφή σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων με έμφαση στην μείωση αποβλήτων, την προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά και την ενσωμάτωση των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στην ολιστική διαχείριση επιχειρηματικού ρίσκου, στην πρόσβαση στην χρηματοδότηση και στη διερεύνηση νέων αγορών και ευκαιριών».

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, για έναν ειρηνικό κόσμο, περιβαλλοντολογικά θέματα και την καταπολέμηση της φτώχειας, αποκτούν -κατά κοινή επίσης άποψη- παγκόσμια δύναμη

Η Ατζέντα 2030, που υιοθετήθηκε από τη  Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, περιέχει 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αυτοί, έρχονται να ενώσουν όλες τις χώρες του κόσμου για να επιλύσουν από κοινού κρίσιμα θέματα που αφορούν στα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ποιοι είναι οι 17 στόχοι του ΟΗΕ:

1. Μηδενική φτώχεια

2. Μηδενική πείνα

3. Καλή υγεία και ευημερία

4. Ποιοτική εκπαίδευση

5.Ισότητα των φύλων

6. Καθαρό νερό και αποχέτευση

7. Φτηνή και καθαρή ενέργεια

8. Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη

9. Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές

10. Λιγότερες ανισότητες

11. Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες

12. Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή

13. Δράση για το κλίμα

14. Ζωή στο νερό

15. Ζωή στη στεριά

16. Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί

17. Συνεργασία για τους στόχους