Αν και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου εξακολουθεί να εμπιστεύεται το πρώην κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ, είναι φανερό ότι ο ανταγωνισμός στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεγαλώνει και αυτό που χρειάζεται ο καταναλωτής στην αναζήτηση νέου προμηθευτή είναι η σωστή ενημέρωση, πριν αποφασίσει ποιον πάροχο θα εμπιστευτεί.

Έχοντας μελετήσει προσεχτικά τα βήματα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από τις αρχές του έτους, οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν, συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου και νέες προσφορές που μόνο ένα καλά ενημερωμένος καταναλωτής μπορεί να «διαβάσει» σωστά.

Για να επιλέξει κανείς τον προμηθευτή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει το προφίλ της κατανάλωσής του. Να κατανοήσει τι ενέργεια καταναλώνει σε ετήσια βάση, πώς αυτή διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή, εάν υπάρχει νυχτερινή χρέωση (Γ1Ν Οικιακό Τιμολόγιο) και αν η ισχύς της παροχής είναι μονοφασική (παροχή που δεν καλύπτει τις απαιτήσεις για πολλές αναμμένες ηλεκτρικής συσκευές) ή τριφασική (που καλύπτει τις παραπάνω απατήσεις).

Συνήθως οι καταναλωτές επηρεάζονται από τις διαφημιστικές καμπάνιες των παρόχων και δυσκολεύονται από άγνοια ή αμέλεια να εντοπίσουν τις παγίδες που μπορεί να κρύβουν.
Μπορεί για παράδειγμα μία προσφορά να φαίνεται δελεαστική αλλά να κρύβει πάγια χρέωση, ανεβάζοντας το κόστος.

Καλό είναι λοιπόν πριν πούμε «ναι» σε ένα πάροχο να έχουμε μελετήσει ποιες χρεώσεις αφορά η έκπτωση και κυρίως πώς θα τιμολογηθούν εάν η διάρκειά της είναι περιορισμένη. Είναι σύνηθες, οι πάροχοι να δίνουν ένα τιμολόγιο γνωριμίας με τους καταναλωτές που είναι πολύ ελκυστικό και λειτουργεί ως κράχτης αλλά με μικρή διάρκεια π.χ 6 μηνών και μετά η εμπορική πολιτική να αναπροσαρμόζεται.

Ένα άλλο σημείο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες επιλογές είναι ο τρόπος υπολογισμού των χρεώσεων. Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι καταναλωτές είναι ότι φεύγοντας για παράδειγμα από την ΔΕΗ θα πάψουν να πληρώνουν όλες εκείνες τις ονομαστικές χρεώσεις, που εκτοξεύουν το κόστος του λογαριασμού (Δήμος, ΕΡΤ, ΕΤΜΕΑΡ, τέλη ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, φόροι).

Η πραγματικότητα είναι ότι οι χρεώσεις αυτές αφορούν και τους ιδιώτες προμηθευτές, για αυτό και οι συγκρίσεις τιμολογίων πρέπει να γίνονται με βάση τις ανταγωνιστικές χρεώσεις. Οι χρεώσεις αυτές περιλαμβάνουν την πάγια χρέωση και το κόστος κατανάλωσης ανά μεγαβατώρα που ανά προμηθευτή διαφέρει. Στο τελικό κόστος θα πρέπει να συνυπολογιστούν και εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές σε περίπτωση εξόφλησης με πάγια εντολή ή εμπρόθεσμης εξόφλησης που για την ΔΕΗ είναι 15% επί του ανταγωνιστικού σκέλους του τιμολογίου, πολιτική, η οποία αυτούσια ή αναπροσαρμοζόμενη έχουν υιοθετηθεί και από άλλους παρόχους.

Ένα άλλο σημείο που μπορεί να μεταβάλλει το λογαριασμό ρεύματος είναι πιθανές ρήτρες ή άλλου είδους χρεώσεις που μπορεί να ενεργοποιήσει ένας προμηθευτής. Εφόσον το μέσο κόστος προμήθειας των ιδιωτών αυξηθεί πάνω από τα όρια που έχουν θέσει (π.χ εάν αυξηθεί η οριακή τιμή συστήματος με την οποία προμηθεύονται ρεύμα στην χονδρική), τότε είναι πιθανόν να μεταβληθούν οι χρεώσεις.

Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι η ρήτρα οριακής τιμής που έχουν όλοι οι προμηθευτές. Η ρήτρα αυτή, αποτελεί ένα είδος προστασίας σε περιόδους μεγάλων διακυμάνσεων στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και προβλέπει ότι τα τιμολόγια ρεύματος μπορούν να αναπροσαρμόζονται εφόσον υπάρχει αύξηση της οριακής τιμής συστήματος.
Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμολογίων είναι η χρέωση εκπομπών άνθρακα (CO2) (ο φόρος που πληρώνουν οι ρυπογόνες βιομηχανίες για να ρυπαίνουν). Αυτή την περίοδο η χρέωση αυτή λόγω της εκτίναξης των τιμών στο χρηματιστήριο των ρύπων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς ανοίγει την πόρτα για αναπροσαρμογή τιμολογίων.

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν σε ένα συμβόλαιο, την διάρκειά του και πιθανές ρήτρες σε περίπτωση πρόωρης διακοπής του, το ύψος της εγγύησης που θα πληρώσουν μεταπηδώντας σε κάποιο άλλο πάροχο (για κάποιους πάροχους υπάρχει απαλλαγή) καθώς και τυχόν συνοδευτικές υπηρεσίες που παρέχονται στα συνδυαστικά πακέτα όπως (π.χ φυσικό αέριο, ασφαλιστική κάλυψη κ.α).