Σε μια εποχή σημαντικών προκλήσεων που απαιτεί από τις επιχειρήσεις άμεση προσαρμογή σε νέα δεδομένα, πράσινο σχεδιασμό, υπευθυνότητα και επιχειρηματική ηθική, το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, ο ιστορικότερος πάροχος ενέργειας στην Ελλάδα με 165 χρόνια επιτυχημένης πορείας και θυγατρική του Ομίλου ΔΕΠΑ Εμπορίας, «απαντά» με καινοτόμες λύσεις και πρωτοβουλίες δείχνοντας τον δρόμο της πράσινης μετάβασης, με σεβασμό στις ανάγκες της κοινωνίας. 

Η στρατηγική της εταιρείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα σύγχρονα αιτήματα για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην πράξη, που περνά μέσα από την αειφορία, τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ παράλληλα είναι σύμφωνη με τις γραμμές και τα κριτήρια  του ESG, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας.   

Ηλεκτροκίνηση

Η στροφή προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής αυξάνει και το ενδιαφέρον της αγοράς για την ηλεκτροκίνηση, η οποία εμπεδώνεται ως βασικό μέρος του μελλοντικού τρόπου μετακινήσεων. Σε αυτό το πεδίο, η εταιρεία προμηθεύει και εγκαθιστά μέσω συνεργατών, φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων δημόσιας ή οικιακής χρήσης, ενώ επιπλέον αναλαμβάνει και τη διαχείριση και συντήρησή τους.

Πρόσφατα η εταιρεία εγκαινίασε την εγκατάσταση και λειτουργία 25 φορτιστών στο ισόγειο του χώρου στάθμευσης του ΚΠΙΣΝ – συμπεριλαμβανομένων δύο θέσεων στη ζώνη ΑμεΑ -, ενώ εντός του 2024 θα προστεθούν 25 επιπλέον σημεία φόρτισης, όλα με ισχύ έως 22kW (AC). Πρόκειται για τη δημιουργία του μεγαλύτερου σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα, με 50 θέσεις για ταυτόχρονη φόρτιση, ενώ η νέα αυτή υπηρεσία λειτουργεί σε 24ωρη βάση και παρέχεται δωρεάν στους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ για έναν χρόνο. Αξίζει να τονιστεί ότι αποτελεί μια κοινή προσπάθεια μεταξύ του ΚΠΙΣΝ, του Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (ΦΑΕΕΕ) και της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ – επίσημου εισαγωγέα Jaguar, Range Rover, Defender και Discovery, για την ευαισθητοποίηση του κοινού προς την πράσινη μετάβαση. 

Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, με την τοποθέτηση των 50 φορτιστών στο ΚΠΙΣΝ θα συμβάλει, ώστε σε ετήσια βάση να «αφαιρέσει» από την κυκλοφορία της πρωτεύουσας 333 συμβατικά οχήματα και να «χαρίσει» 5 εκ. «καθαρά» χλμ. ετησίως, εξοικονομώντας 1000 τόνους (ισοδύναμου) CO2 ετησίως. Η μέτρηση γίνεται σε ισοδύναμο CO2 (CO2e) που είναι η μονάδα μέτρησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ένας τόνος αντιστάθμισης άνθρακα αντιστοιχεί στη μείωση ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα ή ισοδύναμου αυτού με άλλα αέρια του θερμοκηπίου.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας

Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, επενδύει σταθερά στην ανάπτυξη πρωτοποριακών υπηρεσιών, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής  με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης προς όφελος των καταναλωτών και πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. 

Η εταιρεία δημιούργησε και προσφέρει σε οικιακούς καταναλωτές το Smarthink, το πρώτο οικοσύστημα έξυπνης διαχείρισης κι εξοικονόμησης ενέργειας για το σπίτι με Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο προσφέρει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέξει τον δικό του συνδυασμό έξυπνων συσκευών που προσαρμόζονται στις συνήθειες του, παρέχοντας τη μέγιστη δυνατή άνεση, ασφάλεια αλλά και εξοικονόμηση (με μείωση κατανάλωσης ενέργειας έως και 20%).  

Συνολικά, η εταιρεία τοποθετεί τον καταναλωτή στο κέντρο ενός έξυπνου οικοσυστήματος, το οποίο του παρέχει προσωποποιημένη εξυπηρέτηση και τον εκπαιδεύει, ώστε μελλοντικά να συμμετέχει και ο ίδιος ενεργά σε αυτό που ονομάζεται διαχείριση ενέργειας: 

  • Δίνοντάς του τη δυνατότητα προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού «οικιακών» ΑΠΕ (φ/β και net metering) 
  • Παρέχοντάς του ευφυή συστήματα που τον βοηθούν να διαχειρίζεται και να εξοικονομεί την ενέργεια στο σπίτι του.
  • Προσφέροντάς του τη δυνατότητα χρήσης μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας. Οι μπαταρίες συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία των φ/β καθώς επαναφορτίζονται δωρεάν, όποτε απαιτείται. Δίνεται, δηλαδή, η δυνατότητα στον χρήστη να αγοράζει ενέργεια κάθε ημέρα σε διαφορετικές τιμές. Επιπλέον,  μπορεί να φορτίζει τη μπαταρία του όταν το ρεύμα είναι σε χαμηλή τιμή,  και να χρησιμοποιεί έτσι τη μπαταρία όταν το ρεύμα είναι σε υψηλή τιμή, εξοικονομώντας χρήματα.