Το όνομα της Ελλάδας αναφέρθηκε από την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την έναρξη της ομιλίας της για το κλίμα στο Global Citizen και ο λόγος δεν ήταν άλλος από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που έπληξαν την χώρα. Εκείνη τη μέρα η ίδια, ως εκπρόσωπος της Κομισιόν, έστειλε πολλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση: έκανε λόγο για έναν «πλανήτη που βράζει», καθώς ανέφερε και άλλα παραδείγματα χωρών οι οποίες χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές και δεν δίστασε να αποφανθεί δημοσίως, από το βήμα, ότι «η κλιματική αλλαγή είναι ανάμεσά μας».

Κατά την άποψή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η κλιματική δράση και η οικονομική ανάπτυξη μπορούν να συμβαδίσουν. Δεν δίστασε να υπενθυμίσει, επίσης, το γεγονός ότι με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τον Κλιματικό Νόμο της, η Ευρώπη έγινε η πρώτη ήπειρος που έκανε την κλιματική ουδετερότητα νομικά δεσμευτικό στόχο έως το 2050 και πρόσθεσε: «Έχουμε θέσει στόχους μείωσης των εκπομπών για το 2030. Και είμαστε σε καλό δρόμο όχι μόνο να τους επιτύχουμε αλλά και να τους υπερβούμε. Αυτός ο οδικός χάρτης για την κλιματική ουδετερότητα έχει προωθήσει την καινοτομία και τις επενδύσεις».
Σύμφωνα με την κα φον ντερ Λάιεν, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα κλείσει το κενό των καθαρών επενδύσεων στον κόσμο, ενώ μεγάλες οικονομίες όπως η Ευρώπη έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

«Η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος χρηματοδότης στον κόσμο για το κλίμα. Μόνο το 2021, συνεισφέραμε περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια δολάρια στη χρηματοδότηση για το κλίμα. Αυτό είναι περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», συνέχισε και -μεταξύ πολλών άλλων- πρόσθεσε:
«Και με το επενδυτικό μας σχέδιο υποδομής, την Global Gateway, χρηματοδοτούμε καθαρές υποδομές σε όλο τον κόσμο σε αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες αγορές». Κατέληξε δε, λέγοντας ότι χρειάζεται εκ νέου αναπροσαρμογή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα τη δράση για το κλίμα.
Έχει επισημανθεί άλλωστε, αρμοδίως, ότι η επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου συναρτάται απόλυτα με αυτήν των επιμέρους στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (προσαρμογή), τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, την ενεργειακή αποδοτικότητα με έμφαση στις μεταφορές και τα κτίρια, τη μεταστροφή σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων με έμφαση στην μείωση αποβλήτων, την προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά και την ενσωμάτωση των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στην ολιστική διαχείριση επιχειρηματικού ρίσκου, στην πρόσβαση στην χρηματοδότηση και στη διερεύνηση νέων αγορών και ευκαιριών.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, υλοποιείται ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, ευθυγραμμισμένο με τη Συμφωνία του Παρισιού και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, όπως έχει τονισθεί και από την πλευρά κορυφαίων φορέων.
Η Ατζέντα 2030, που υιοθετήθηκε από τη  Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, περιέχει 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αυτοί, έρχονται να ενώσουν όλες τις χώρες του κόσμου για να επιλύσουν από κοινού κρίσιμα θέματα που αφορούν στα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ποιοι είναι οι 17 στόχοι του ΟΗΕ:

1. Μηδενική φτώχεια
2. Μηδενική πείνα
3. Καλή υγεία και ευημερία
4. Ποιοτική εκπαίδευση
5.Ισότητα των φύλων
6. Καθαρό νερό και αποχέτευση
7. Φτηνή και καθαρή ενέργεια
8. Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη
9. Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές
10. Λιγότερες ανισότητες
11. Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες
12. Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή
13. Δράση για το κλίμα
14. Ζωή στο νερό
15. Ζωή στη στεριά
16. Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί
17. Συνεργασία για τους στόχους