(upd)

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, επανακάμπτοντας από τη μεγαλύτερη πτώση τους σε διάστημα δύο εβδομάδων, εν μέσω αισιοδοξίας ότι το οικονομικό κλίμα θα καλυτερεύσει κι ενώ στην Πορτογαλία επετεύχθη συμφωνία για νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Παράλληλα, οι αγορές πήραν ώθηση από το ανοδικό ξεκίνημα της Wall Street που οδηγεί τον S&P 500 σε τρίημερο σερί κερδών, και τον Dow Jones μόλις 200 μονάδες από το ιστορικό υψηλό του, των 15.409 μονάδων.

Τη θετική εικόνα συμπλήρωσαν τα κέρδη ύψους 2,08% που σημείωσε το ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας και εν αναμονή μίας πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Με κέρδη 1,28% ο Ο Stoxx 600 έκλεισε στις 292 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 1,12% στις 6.446 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 1,66% στις 3.818 μονάδες ενώ ο γερμανικός DAX εμφάνισε κέρδη 2,02% και έκλεισε στις 7.967 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB βρέθηκε στις 15.800 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,71%, ή κατά 266 μονάδες ενώ και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κέρδισε 1,74% ή 137 μονάδες κλείνοντας στια 8.006 μονάδες.
8,006 +137 1.74%.

“Η Ευρώπη θα επικεντρωθεί στη τριμηνιαία ακρόαση του Mario Draghi στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν για να συζητήσουν όλα τα θέματα σχετικά με την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ελλάδα, με την τελευταία να προκαλεί τη μικρότερη ανησυχία μετά τη δήλωση του Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της σε σύντομο χρονικό διάστημα”, δήλωσε στο Bloomberg ο Chris Weston, αναλυτής αγοράς της IG Markets στη Μελβούρνη

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούν σήμερα την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα σχετικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα φθάσει κατά πάσα πιθανότητα σε μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές πριν από συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα. Η επίτευξη μιας συμφωνίας θα επιτρέψει την εκταμίευση δόσης 8,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Ο επικαφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi πρόκειται σήμερα να μιλήσει στην τριμηνιαία συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Στη Γερμανία, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών ενδέχεται η βιομηχανική παραγωγή να σημειώσει μείωση κατά 0,5% το Μάιο.

Η Novartis AG ενισχύθηκε 1,3% μετά την ανακοίνωση έγκρισης ενός φαρμάκου της για την ψωρίαση. Κέρδη 3,7% για την Lloyds.

Η αγγλική κατασκευαστική Bovis Homes κέρδισε 3,68% μετά τα ισχυρά κέρδη α’ εξαμήνου.

Κέρδη 6% για τη φαρμακευτική Ηikma, ενώ και η ιταλική εταιρεία ενέργειας Saipem κινήθηκε ανοδικά 2,5%  μετά την  έκθεση της Societe Generale (“sell” ).

Πτώση 5,9% για τη νορβηγική TGS-Nopec που σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες από το Μάιο του 2012.