Ανοδικά κινούνται οι ασιατικές μετοχές μετά τις χθεσινές απώλειες, σε συνέχεια της απόφασης της Τράπεζας της Κίνας να διοχετεύσει ρευστό στις χρηματαγορές για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, το ιαπωνικό γεν σημείωνε πτώση κατά 0,5%,  λίγο πριν τις κρίσιμες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών (Fed, ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας) εντός της εβδομάδας.

Οι τοπικοί δείκτες είδαν την πρώτη άνοδο μετά από περίπου πέντε ημέρες πιέσεων, με οδηγό την αύξηση κερδών για τους εξαγωγείς της Ιαπωνίας μετά την υποχώρηση του γεν, αντισταθμίζοντας τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής (σημείωσε πτώση 3,3% τον Ιούνιο, έναντι πρόβλεψης για απώλειες 1,5%) .

Η Toyota έφτασε να ενισχύεται κατά 2,9% στο Τόκιο, καθώς η υποχώρηση του γεν έδωσε ώθηση στις προοπτικές της πορείας των εσόδων από εξαγωγές. Η Daiwa Securities Group, η δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 4,1% μετά την ανακοίνωση κερδών που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Παράλληλα, η  Jiangxi Copper, η Νο 1 παραγωγός του μετάλλου στην Κίνα, υποχώρησε κατά 1,5% στο Χονγκ Κονγκ μετά την υποχώρηση των προθεσμιακών συμβολαίων χαλκού.

Ο MSCI Asia Pacific ενισχύθηκε κατά 0,5%. Δύο μετοχές σημείωσαν άνοδο για κάθε μια που υποχωρούσε. Ο δείκτης αναμένεται να καταγράψει συνολική μηνιαία άνοδο 2,6% μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Κίνας ότι θα λάβει μέτρα στήριξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως.  Παράλληλα, εταιρείες όπως η Daihatsu Motor και η Nomura Holdings ανακοίνωσαν κέρδη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.
“Όσο θα αποδυναμώνεται το γεν, τα κέρδη από τις ιαπωνικές εξαγωγές θα βελτιώνονται”, αναφέρει η Daphne Roth, επικεφαλής της ABN Amro Private Bank της Σιγκαπούρης, που διαχειρίζεται πάνω από 2017 δισ. δολάρια. “Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των κερδών και θα δώσει ώθηση στην αγορά μετοχών. Οι μεταβολές θα συνεχιστούν στην αγορά, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα ανακοινώσει η Ιαπωνία, ενλω, παράλληλα, τηρεί στάση αναμονής, ενόψει της πιθανής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed”.

Ο ιαπωνικός Topix σημείωσε άνοδο 1,78%, μετά από την πτωτική πορεία των τελευταίων πέντε ημερών, ενώ ο  Nikkei είχε άνοδο 1,53%.

Στη Σιγκαπούρη ο Straits Times σημείωσε άνοδο 0,09%, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει άνοδο 0,05%, ο κινεζικός Shanghai Composite έχει κέρδη 0,97, ενώ στην Ταϊβάν ο Taiex ενισχύεται 0,98% Τέλος ο κορεατικός Kospi έχει κέρδη 0,90%, στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωσε διακυμάνσεις, ενώ απώλειες 0,61% είχε ο NZX 50.

Μέχρι χθες ο δείκτης Asia-Pacific είχε απώλειες 7,8% από τα υψηλά της 20ης Μαΐου, εξαιτίας της ολοένα και βαθύτερης επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, αλλά και λόγω των ανησυχιών για τερματισμό της νομισματικής χαλάρωσης από πλευράς Fed.