Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικές αγορές αντισταθμίζοντας τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, ως συνέπεια των θετικών στοιχείων για τον κινεζικό PMI που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά και της απόφασης της Fed να διατηρήσει την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Η μετοχή της Panasonic, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών της Ιπαωνίας, ενισχύθηκε κατά 5,5% μετά την ανακοίνωση των κερδών της που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις. Η   STX Offshore & Shipbuilding έκανε άλμα 13% στη Σεούλ μετά την απόφαση να αναδιαρθρώσει το χρέος της.  Η Commonwealth Bank of Australia (CBA), που είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας, υποχώρησε κατά 1,2% μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα επιβάλει νέο φόρο στα τραπεζικά ιδρύματα.

Νωρίτερα, ο δείκτης MSCI Asia Pacific είχε κέρδη 1% στο Τόκιο, ενώ και οι 10 βιομηχανίες που είναι στον δείκτη σημείωσαν άνοδο, ενώ, την  ίδια ώρα, τα futures στον S&P 500 σημείωναν άνοδο 0,5%.

“Η γενική αίσθηση της αγοράς είανι ότι η οικονομία της Κίνας παρουσιάζει επιβράδυνση, αλλά δεν θα καταρρεύσει”, ανέφερε ο Koji Toda, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων στη Resona Bank που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας σε χρηματιστηριακή αξία. “Οι ιαπωνικές μετοχές έκαναν ριμπάουντ μετά τις χθεσινές απώλειες, με κέρδη για επιλεγμένες μετοχές”.

Ο δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 2,8%, ο Nikkei 2,47%, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng με άνοδο 0,63%, ενώ μέχρι και χθες ο δείκτης είχε πτώση 3,4% σε ετήσια βάση που είναι και η δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με το Bloomberg.  Ο  Shanghai Composite Index είχε άνοδο για τρίτη συνεχόμενη μέρα 1,13%. Στην Αυστραλία ο S&P ASX έχει κέρδη 0,19%, ενώ στην Ταϊβάν ο Taiex είχε πτώση 0,64%, ενώ στη Σιγκαπούρη  ο Straits Times σημειωνει άνοδο 0,49%.

Θετικά τα στοιχεία του κινεζικού PMI

Ο κινεζικός PMI τον Ιούλιο ήταν στο 50,3, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, έναντι πρόβλεψης για 49,8. Τον Ιούνιο άγγιξε το επίπεδο του 50,1. Σημειώνεται ότι οι μετρήσεις πάνω από το 50 υποδηλώνουν οικονομική ανάπτυξη.