Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικές μετοχές, με γνώμονα τα στοιχεία για την μεταποίηση που, σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά και την απόφαση των κεντρικών τραπεζών (των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Αγγλίας) να συνεχίσουν την πολιτική στήριξης της οικονομίας.

Η μετοχή της Honda, με το 83% των πωλήσεών της να πραγματοποιείται εκτός Ιαπωνίας, ενισχύθηκε κατά 1,9%, με κέρδη για τους εξαγωγείς. Η μετοχή της Sharp, που προμηθεύει οθόνες στην πρωτοπόρο από άποψη κεφαλαιοποίησης Apple, ενισχύθηκε κατά 2,2% στο Τόκιο, μετά την ανακοίνωση ζημίας, χαμηλότερης των προβλέψεων.  Η μετοχή της Hutchison Whampoa, συμφερόντων του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας, Li Ka-shing, ενισχύθηκε κατά 3,9% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μετά την ανακοίνωση κερδών που υπερέβησαν τις προβλέψεις.

Ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific νωρίτερα είχε άνοδο 0,8%. Εννέα στις 10 βιομηχανίες που διαπραγματεύονται στον δείκτη σημείωσαν κέρδη.

“Οι αγοραστές έχουν πάρει το πάνω χέρι”, ανέφερε μέσω e mail ο Matthew Sherwood, επικεφαλής έρευνας της Perpetual Investments στο Σίδνεϊ, που διαχειρίζεται περίπου 25 δισ. δολάρια. “Έχουν καθυσηχαστεί οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία και οι διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζών ότι υπάρχει πλεόνασμα χρημάτων θα συνεχιστούν”.

Η βιομηχανικκή παραγωγή από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και την Ευρώπη σημέιωση άνοδο τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ενώ οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ έπεσαν σε χαμηλό πενταετίας. Τα στοιχεία ήρθαν παράλληλα με τις δηλώσεις Ντράγκι ότι τα επιτόκια θα παραμέινουν σταθερά, πιθανότατα για παρατεταμένο διάστημα, αλλά και με την ανακοίνωση της Fed ότι θα διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 85 δισ. δολαρίων τον μήνα.

Ο ιαπωνικός Topix σημείωσε άνοδο 2,82%. Ράλι και για τον ιαπωνικό Nikkei για δεύτερη ημέρα με άνοδο 3,29%. Ο νοτιοκορεατικός Kospi ενισχύθηκε 0,14%, ενώ στην Ταϊβάν ο Taiex είχε κέρδη 0,54%. Ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 ενισχυθηκε 1,09% και στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 με κέρδη  0,82%.

Μέχρι και χθες ο ιαπωνικός Topix σημείωσε ετήσια κέρδη 35%, εν μέσω του κλίματος αισιοδοξίας ότι ο Shinzo Abe θα θέσει σε ισχύ μεταρρυθμίσεις, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική σθεναρής στήριξης της οικονομίας στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού.

Στην Κίνα ο Shanghai Composite έκανε ράλι ενισχυόμενος κατά 0,02%, αποκομίζοντας κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.