(Upd) Μειώνονται οι απώλειες των εισηγμένων στα 364 εκατ. ευρώ, χάρη στην πώληση από τη Folli Follie, ποσοστού των ΚΑΕ, έναντι απωλειών 664 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2012.

Το 90% των εισηγμένων (216 τον αριθμό) ανακοίνωσαν μείωση του κύκλου εργασιών κατά 7,2% το α’ εξάμηνο, χαμηλότερο Ebitda κατά 17,5% και καθαρά κέρδη 6,29 δισ. ευρώ, τα οποία ωστόσο επηρεάστηκαν από τα σημαντικά έκτακτα κέρδη του τραπεζικού τομέα.

“Πατώντας δυνατά στον βυθό”

Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Beta Securities, αν και ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο β’ τρίμηνο του 2013 (4,6% από 5,6%) η γενική εικόνα των εισηγμένων εταιριών παρέμεινε σε πίεση. Δεν είναι τόσο το πλήθος ή το μέγεθος των ζημιών της τελικής γραμμής που προβληματίζουν όσο η μείωση στην γραμμή των λειτουργικών κερδών. Από το σύνολο των εταιριών οι 58 εμφανίζουν αρνητικά λειτουργικά κέρδη και άλλες 45 μικρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, στοιχείο το οποίο αυξάνει το συστημικό ρίσκο αυτών των εταιριών. Ο χαμηλότερος τζίρος (-7,2%) είναι επίσης ένα στοιχείο αρνητικής ανάγνωσης προέρχεται ωστόσο από τις εταιρίες διύλισης οι οποίες μετά από πολλά τρίμηνα θετικής συνεισφοράς είχαν έντονα αρνητικές επιρροές από τις επιδράσεις των εξωτερικών τιμών και περιθωρίων διύλισης που επικράτησαν στο β’ τρίμηνο.

Και σε αυτή την περίοδο τα έκτακτα κέρδη των τραπεζών από τις αρνητικές υπεραξίες λόγω των εξαγορών και των αναβαλλόμενων φόρων έκρυψαν την εικόνα στην τελική γραμμή επιβάλλοντας μια πιο λεπτομερή εξέταση. Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να αγνοούνται ποιοτικές και ποσοτικές βελτιώσεις που λαμβάνουν χώρα στους τραπεζικούς ισολογισμούς δημιουργώντας κάποιες καλές προϋποθέσεις για την επόμενη χρήση σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας. Εφόσον εξαιρεθούν τα τραπεζικά έκτακτα το β’ τρίμηνο είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα 178 εκ. ευρώ, επίδοση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οριακή δεδομένου του σταθερά μεγάλου αριθμού εταιριών που ανακοινώνει ζημιές. Η αγορά φαίνεται να έχει φθάσει σε ένα πυθμένα απωλειών, μετά από 11 συνεχόμενα τρίμηνα αδυναμίας που μπορεί μεν να μην εμφανίζει καινούριες έντονες ζημιές, βρίσκεται δε σε απόσταση αναπνοής από την αντιστροφή των ζημιών.

Η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιριών διατήρησε την μικρή βελτίωση του α’ τριμήνου η οποία αποδίδεται και στην συνεχιζόμενη έξοδο εταιριών από το ΧΑ λόγω προβλημάτων διατηρώντας τον πλειοψηφικό λόγο υπέρ των ζημιογόνων εταιριών (64:36). Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά παρατηρείται πιο μαζική εικόνα βελτίωσης στην τελική γραμμή καθώς εκτός από τις 33 εταιρίες που γύρισαν σε κέρδη, άλλες 65 από την πλευρά των ζημιογόνων εταιριών έδειξαν χαμηλότερες ζημιές. Σε πλήθος κερδών/ζημιών η μεγάλη συχνότητα  συγκεντρώνεται στο εύρος +/-1 εκ. ευρώ όπου μετρώνται 81 περιπτώσεις εταιριών.

Το λειτουργικό περιθώριο παρουσιάζει σταθεροποίηση έναντι του α’ τριμήνου και επιδείνωση 100 μονάδων βάσης σε σχέση με πέρυσι. Σε επίπεδο καθαρού περιθωρίου οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες αν και υποχώρησαν στο -2,1% (-1,6% στο α’ τρίμηνο) είχαν καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι όπου κατέγραψαν αρνητικό περιθώριο 5%. Οι διακυμάνσεις στο καθαρό περιθώριο ωστόσο αντιμετωπίζονται με αρκετό σκεπτικισμό λόγω των διαφορετικών συντελεστών φορολογίας στην τελική γραμμή και λόγω των σημαντικών εκτάκτων εγγραφών.

Έκτακτα αποτελέσματα: Δεν ήταν λίγα τα έκτακτα αποτελέσματα και στο β’ τρίμηνο με το βάρος να πέφτει εκ νέου στις θετικές εγγραφές. Στο α’ τρίμηνο υπήρξε ο βασικός όγκος τω εγγραφών των τραπεζικών εκτάκτων αλλά και των περισσότερων αναβαλλόμενων φόρων. Κάποιες ενδεικτικές και σημαντικές για την διαμόρφωση του συνόλου περιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι οι ακόλουθες:

MIG: Η κερδοφορία του Ομίλου επηρεάστηκε αρνητικά από την αναπροσαρμογή της αναβαλλόμενης φορολογίας ύψους €35 εκ.
Νηρέας: O όμιλος σχημάτισε έκτακτες προβλέψεις 7,8 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 6,7 εκ. ευρώ αφορούσαν συνδεδεμένες εταιρίες του ομίλου.
Motor-oil: Οι ζημιές από αποθέματα διαμορφώθηκαν σε 38 εκατ. ευρώ από 10 εκ. ευρώ στο α’ τρίμηνο.
Ελληνικά Πετρέλαια: Οι ζημιές από αποτίμηση αποθεμάτων διαμορφώθηκαν σε 95 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.
Εθνική Τράπεζα: Από αναβαλλόμενους φόρους προέκυψε θετική διαφορά 208 εκ. ευρώ ενώ από την απομείωση της Eurobankυπήρξε αρνητική διαφορά 17 εκ. ευρώ.
Τράπεζα Πειραιώς: H αρνητική υπεραξία διαμορφώθηκε σε 3,8 δις ευρώ με την προσθήκη 400 εκ. ευρώ από την εξαγορά της Millenium στο β’ τρίμηνο.
Intralot: Η επιβάρυνση από νομισματικές διαφορές διαμορφώθηκε στα 10 εκ. ευρώ.
Ελληνικά Χρηματιστήρια: Από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την διαδικασία διαγραφής  των μετοχών της Coca Cola η εταιρία κατέγραψε μη επαναλαμβανόμενο όφελος 40 εκ. ευρώ.
ΜΕΤΚΑ: Ο αναβαλλόμενος φόρος ενίσχυσε την τελική γραμμή κατά 12,2 εκ. ευρώ στο β’ τρίμηνο.
Trastor: Oι ζημιές απομείωσης των ακινήτων στο β’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 1,2 εκ. ευρώ.
Eurobank Properties: Oι ζημιές απομείωσης των ακινήτων στο β’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 27,6 εκ. ευρώ.
Lamda Development: Oι ζημιές απομείωσης των επενδυτικών ακινήτων στο β’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 18,8 εκ. ευρώ.
MIGRealEstate: Oι ζημιές απομείωσης των ακινήτων στο β’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 860 χιλ.  ευρώ.
Επιχειρήσεις Αττικής: Στα «λοιπά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα» που ανήλθαν σε Ευρώ 0,26 εκατ. έναντι Ευρώ 0,08 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2012, περιλαμβάνεται η συναλλαγματική διαφορά που προκύπτει από την ισοτιμία Δολαρίου Η.Π.Α. / Ευρώ, λόγω της πίστωσης που έλαβε ο Όμιλος από το ναυπηγείο «Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co Ltd», Νοτίου Κορέας για την απόκτηση του νεότευκτου πλοίου Blue Star Patmos.
FGEurope: Από την πώληση της συμμετοχής της FBB προέκυψε κεφαλαιακό κέρδος 600 χιλ. ευρώ.
Αθηνά: Στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος συνετέλεσαν δύο έκτακτοι παράγοντες, ο ένας θετικός και ο άλλος αρνητικός. Έκτακτα κέρδη 7,2 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής της στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και προβλέψεις 3,2 εκατ. ευρώ λόγω του “κουρέματος” που έλαβε χώρα στις κυπριακές τράπεζες
Info-Quest: Τα αποτελέσματα του κλάδου Ενέργειας επιβαρύνθηκαν με ποσό € 671 χιλ. που αφορά την έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης του ν.4093/2012 που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ.
Αλουμυλ:Τα καθαρά αποτελέσματα εξαμήνου της Εταιρίας και κατ επέκταση του Ομίλου παρουσιάζονται επιβαρυμένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (1,5 και 1,7 αντίστοιχα) κυρίως λόγω της επιβάρυνσης των αποτελεσμάτων της περιόδου με τις διαφορές του φορολογικού ελέγχου των χρήσεων 2003 έως 2009 και της αύξησης του φορολογικού συντελεστή από 20% σε 26% στην Ελλάδα, με την επιβάρυνση να προσδιορίζεται σε 0,9 και 0,80 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Βαρβαρέσος:
Τον Ιούνιο ολοκληρώθηκε η καταβολή της επιχορήγησης ύψους 14 εκ.ευρώ, τα οποία διατέθηκαν στις δανείστριες Τράπεζες για μείωση μακροπρόθεσμου δανεισμού της εταιρίας. Το γεγονός αυτό επηρέασε θετικά τα αποτελέσματα της εταιρίας.

Τι επηρέασε τα μεγέθη του β’ τριμήνου και το 2013:

Η διαφορά από αποτίμηση αποθεμάτων στις εταιρίες διύλισης.
Τα έκτακτα κέρδη των τραπεζών, οι απομειώσεις στις εταιρίες ακινήτων, η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και η αναβαλλόμενη φορολογία.
H μετατόπιση των πασχαλινών πωλήσεων στο β’ τρίμηνο της χρήσης.
Η φορολογία των μικτών κερδών του ΟΠΑΠ με 30%.
Η μείωση των τελών τερματισμού στην εγχώρια αγορά η οποία συρρίκνωσε τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών εταιριών και η οποία είχε πλήρη εφαρμογή σε όλο το χρονικό εύρος του τριμήνου.
Τέλος σε αρκετές εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου παρατηρείται μικρή βελτίωση του κύκλου εργασιών.

Πρωταγωνιστές

Καλή συνέχεια για ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Πλαίσιο, Σαράντη, ΜΕΤΚΑ, Autohellas, Ιασώ, ΟΛΠ, Κυριακίδης, Κανάκης, FFGroup, Profile, Ικτίνο, MLS Πληροφορική, Περσέα, Καράτζη, Ελτον Χημικά και Πλαστικά Κρήτης. Με κέρδη αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι κινήθηκαν ο ΟΤΕ, η Frigoglass, τα Πλαστικά Θράκης. Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από Τιτάνα, Φουρλή, Ιντραλοτ, Ελληνικά Πετρέλαια και την Motoroil. Επέστρεψαν σε κέρδη Παπουτσάνης, Δομική Κρήτης, Πετρόπουλος, Unibios, ΕΛΤΡΑΚ, Kleeman, Info-Quest, EKTEΡ, Ευρωσύμβουλοι, Λάμψα, Βαρβαρέσος, Mermeren Combinat ενώ κράτησε το «συν» του α’ τριμήνου η HOL
Mε σημαντικές ζημιές συνέχισαν την χρονιά οι MIG, Forthnet, Παρνασσός, Πήγασος, Altec, Αλουμυλ, Dionic, Axon, Nutriart, Sprider, Διας Ιχθυοκαλλιεργειες, Σελόντα, Σφακιανάκης, Σιδενορ, Χαλκόρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, σχεδόν το σύνολο των εταιριών στις εκδόσεις και με μικρότερες ζημιές σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2012 ο κλάδος των Ναυτιλιακών εταιριών. Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι σε πολλές από τις παραπάνω εταιρίες η ζημιά ενισχύθηκε από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες (απομείωσεις, προβλέψεις, διακύμανση ισοτιμιών και εμπορευμάτων) με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται δυσανάλογα με την επίδοση των λειτουργικών αποτελεσμάτων η πίεση στην τελική γραμμή.

Ως τώρα κάθε προηγούμενο τρίμηνο αναδεικνύεται σε καλύτερο από το επόμενο.  Η δυναμική των ζημιών δεν έχει μειωθεί στις ελληνικές εισηγμένες παρά την δραστική συρρίκνωση του αριθμού τους μετά την έξοδο από το ταμπλό πολλών αδύναμων κρίκων. Ενδεχομένως η εμφάνιση των συνεχόμενων ζημιών να αποτελεί και μέρος μιας συντηρητικής τακτικής από την πλευρά των διοικήσεων προκειμένου να διαφυλαχθεί η ρευστότητα λόγω της σφιχτών συνθηκών χρηματοδότησης που επικρατούν στην ελληνική οικονομίας. Αν εξαιρεθούν οι συνήθεις ύποπτοι των καλών τριμήνων οι εισηγμένες εταιρίες δεν παρουσιάζουν κάτι διαφορετικό από αυτό που επικρατεί στην πραγματική οικονομία που διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης.
Η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην χώρα θα επηρεάσει θετικά μερικώς το αποτέλεσμα των εισηγμένων εταιριών αφού το αντίκτυπο της έχει περιορισμένη κλαδική διάχυση. Η έναρξη των  κατασκευαστικών έργων στο χώρο των παραχωρήσεων πιθανόν να έχει ισχυρότερο αντίκτυπο και ενδεχομένως ουσιαστικότερη βελτίωση θα πρέπει να αναμένεται μόνο με την επίσπευση της έναρξης των έργων παραχώρησης. Ως εκ τούτου τα επόμενα δύο τρίμηνα έως το τέλος της χρονιάς δύσκολα θα μπορέσουν να αλλάξουν την διαμορφωμένη εικόνα ζημιών και η ερμηνεία τους θα βασιστεί στην βελτίωση ή μη με την αμέσως προηγούμενη τριμηνιαία περίοδο.

Αν άλλαξε κάτι σε επίπεδο επιλογής μετοχών αυτό έχει να κάνει με τον τραπεζικό κλάδο.  Οι ισολογισμοί τους έχουν πλέον αποκτήσει μια τελική μορφή μετά από την ανακεφαλαιοποίηση και την ολοκλήρωση του κύκλου συγχωνεύσεων που έλαβε χώρα στους πρώτους επτά μήνες του 2013. Υπάρχει αρκετός χώρος διορθωτικών κινήσεων είτε με πωλήσεις συμμετοχών είτε με εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους υπό την βασική προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλα έκτακτα αρνητικά γεγονότα εντός ή εκτός των τειχών. Οι τράπεζες δείχνουν να αποκτούν κάποια ορατότητα και κερδίζουν ένα βαθμό εμπιστοσύνης ως το «καλύτερο στοίχημα» αντιστροφής της οικονομίας. Πρώτη επιλογή παραμένει η Alpha Bank λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης και δευτερευόντως η Τράπεζα Πειραιώς λόγω του υψηλού βαθμού έκθεσης στην ελληνική αγορά. Από την άλλη πλευρά οι περισσότερες μετοχές του εμποροβιομηχανικού χώρου δεν φαίνεται να έχουν ικανό ορίζοντα για προβλέψεις μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο οι πρώτες επιλογές μας παραμένουν, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Jumbo διατηρούμε με αστερίσκο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λόγω υψηλότερων εκτάκτων αλλά καλύτερων εν δυνάμει μεγεθών στο άμεσο μέλλον ενώ από την μικρότερη κεφαλαιοποίηση καλή εικόνα έχουν οι Σαράντης, το Πλαίσιο και ο ΟΛΘ.

Ακολουούν οι πίνακες με τα αποτελέσματα εταιρειών που ξεχώρισε η Beta Securities: