Ισχυρά κέρδη για τις αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, με τον εργοστασιακό Dow Jones και τον S&P 500 να επιτυγχάνουν την έκτη εβδομάδα κερδών, καθώς οι επενδυτές αγκάλιασαν τα μηνύματα περί συνέχισης της νομισματικής πολιτικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από την Fed.

“Η αγορά μετοχών έχει το  momentum, ένας λόγος είναι ότι είμαστε κοντά στο τέλος του χρόνου όπου οι άνθρωποι δεν θέλουν να εξαργυρώσουν τα κέρδη τους, καθώς πληρώνουν τους φόρους τους στις αρχές της νέας χρονιάς”, ανέφερε ο  Bruce Bittles,  επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της RW Baird & Co.

Ή οικονομία τα πάει καλύτερα σε κάποιους τομείς όμως ακόμα η Fed δεν έχει δείξει  στοιχεία ότι θα πατήσει το φρένο στη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας”, προσέθεσε.

“Βραχυπρόθεσμα, οι δηλώσεις της Υellen είναι θετικές για τις αγορές”, δήλωσε στο Bloomberg ο Benoit Peloille, στρατηγικός αναλυτής στη Natixis στο Παρίσι. “Η Yellen ακολουθεί την ίδια πολιτική με τον Bernanke, και μάλιστα υποστηρίζει ότι μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα από αυτόν. Στις αγορές αρέσει σίγουρα αυτό το μήνυμα. Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμη βάση, υπερθεμάτισε αυτό που όλοι ήδη γνωρίζαμε ότι εξακολουθεί να είναι αδύναμη η αμερικανική οικονομία”.

Σε επίπεδο ρεκόρ για τρίτη μέρα τελείωσαν τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500.

Η Exxon Mobil οδήγησε την κούρσα κερδών στον δείκτη των blue chip μεετά την ανακοίνωση της Berkshire Hathaway ότι κατέχει μερίδιο 3,7 δισ. Δολαρίων στην πετρελαϊκή εταιρεία. 

Το εβδομαδιαίο σερί κερδών για τον S&P είναι το καλύτερο από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο Dow σημείωσε κέρδη  0,54% στις 15.962 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,41% στις 1.798 μονάδες ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,33% στις 3.986 μονάδες.

Ανοδικά κινείται η Wall, με τον Dow και τον S&P 500 να ετοιμάζονται να συμπληρώσουν έξι εβδομάδες κερδών, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στον απόηχο της ομιλίας της νέας της προέδρου της Fed, η οποία επιβεβαίωσε τη συνέχισης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Αυτή την ώρα ο Dow καταγράφει κέρδη 0,26%, ο S&P 500 ενισχύεται 0,18% και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,11%.

Στα κέρδη των εταιρειών του Dow Jones, ηγήθηκε η  Exxon Mobil μετά την ανακοίνωση της Berkshire Hathaway ότι αγόρασε μερίδιο της πετρελαϊκής εταιρείας, αξίας 3,7 δισ. δολ.

Οι κλάδοι ενέργειας και Υγείας κατέγραψαν τα περισσότερα κέρδη στον S&P 500.

Η ασθενής ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομία επιβεβαιώνεται από τα νέα macro, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα και ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,1% τον Οκτώβριο, καταγράφοντας πτώση για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,2%.

Παράλληλα, αρνητική τιμή, για πρώτη φορά από το Μάιο, σημείωσε ο δείκτης γενικών επιχειρηματικών συνθηκών Empire State.

Συγκεκριμένα ο δείκτης Empire State για τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε στις -2,2 μονάδες, από 1,5 μονάδες τον Οκτώβριο. Οικονομολόγοι τοποθετούσαν το δείκτη στις 5,5 μονάδες.

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισε και ο δείκτης των τιμών εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι τιμές εισαγωγών μειώθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2012. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για μείωση 0,5%.

Σε ετήσιο επίπεδο, ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε 2%.

Στο επιχειρηματικό πεδίο,η Moody’s Investors Service υποβάθμισε  κατά μια βαθμίδα την πιστοληπτική αξιολόγηση των Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan Chase και Bank of New York Mellon. Παράλληλα,  επιβεβαίωσε την αξιολόγηση των Bank of America, Citigroup, State Street και Wells Fargo.

Η Exxon Mobil σημείωσε κέρδη 2,20%, η Home Depot κατέγραψε άνοδο 1,38%, η American Express ενισχύθηκε 1,11%