Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη, με το «βλέμμα» των επενδυτών να στρέφεται, για άλλη μία φορά, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη ενισχύονται από τα μηνύματα που εκπέμπονται από το εσωτερικό της ΕΚΤ. Αυτό προκύπτει, άλλωστε, και από τα όσα δήλωσαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Τράπεζας, Yves Mersch και Joerg Asmussen.

Παράλληλα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Christian Noyer, υπογράμμισε την ανάγκη τα επιτόκια να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και ο  Ardo Hansson, άνοιξαν «παράθυρο» για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Σημειωτέον πως οι όποιες ανησυχίες περιστρέφονται κυρίως γύρω από το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

«Κρατούν τις πόρτες ανοιχτές για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση», παρατηρεί ο στρατηγικός αναλυτής ομολόγων της  RIA Capital Markets,  Nick Stamenkovic, ο οποίος εκτιμά πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει στάση αναμονής για αρκετό καιρό, εκτός και εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό «ξαφνιάσουν ανησυχητικά».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων παρέμειναν σταθερές στο 1,73%, όπως ακριβώς και στων γαλλικών ομολόγων (2,19%) και στων αυστριακών που έμειναν στο 2,08%.  Αμετάβλητες και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στο 4,09%, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 1,9 μονάδα βάσης, στο 4,19%.