Καθοριστική είναι η επιρροή στο επενδυτικό αίσθημα από το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, καθώς η πιθανότητα να πέσουν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές φαίνεται να απειλεί την οικονομία της Ευρωζώνης, για την επόμενη διετία. Αυτό προκύπτει και από παγκόσμια μακροοοικονομική έρευνα της Barclays με τη συμμετοχή στο σύνολο 912 επενδυτών, την οποία δημοσιεύει το CNBC.

Ο φόβος του αποπληθωρισμού είναι, άλλωστε, διάχυτος στην Ευρωζώνη, με χαρακτηριστική την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει στη μείωση του βασικού της επιτοκίου στα ιστορικά χαμηλά του 0,25%, την ώρα που ο πληθωρισμός «έπεφτε» στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2009, ήτοι στο 0,7%.

Η πτωτική πορεία των τιμών, λοιπόν, είναι αυτή που ανησυχεί και τους επενδυτές περισσότερο από μία ενδεχόμενη άνοδο στις τιμές στην Ευρωζώνη. «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το να βυθιστούμε στον αποπληθωρισμό θα ήταν άσχημο. Η πτώση των τιμών θα έκανε δυσκολότερη τη διαχείριση των χρεών», προειδοποιεί ο επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής στην  AMP Capital, Shane Oliver.

Οι ανησυχίες των επενδυτών αντικατοπτρίζονται και στις εκτιμήσεις τους για την πορεία του χρυσού. Περί το 25% των επενδυτών αναμένουν πτώση του χρυσού κάτω από το 1.200 δολ. Η ουγγιά, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014, ενώ ανάλογο ποσοστό θεωρούν πως θα κυμανθεί στα επίπεδα των 1.200 δολ. Με 1.250 δολ..

Σε ό,τι αφορά στα προγνωστικά για τις μετοχές, ένα 60% των επενδυτών θεωρεί πως θα επιστρέψουν δυναμικά μέσα στο επόμενο τρίμηνο και συγκεκριμένα οι ευρωαγορές αναμένεται να σημειώσουν υψηλές επιδόσεις.