Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

(upd 18:15)

Με ατμομηχανή την Εθνική Τράπεζα, που κέρδισε πάνω από 8% και τις Alpha Bank, ΔΕΗ και Μυτιληναίο να στηρίζουν το θετικό κλίμα, το χρηματιστήριο της Αθήνας διεύρυνε τα κέρδη του προς το κλείσιμο. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε τελικά κατά 1,62% στις 1.360,37 μονάδες, έχοντας σημειώσει νέο υψηλό.

Η βασική, όμως, παράμετρος που κινεί την Αθήνα είναι το ενδιαφέρον των αμερικανικών χαρτοφυλακίων – και εσχάτως και ευρωπαϊκών – για μια αγορά η οποία είναι αναδυόμενη, αλλά διαθέτει το ευρώ ως νόμισμα. Από πολύ νωρίς (Ιούνιος 2012), τα αμερικανικά funds πόνταραν σωστά ότι, η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα και θα την στηρίξει. Τώρα το παιχνίδι έχει περάσει στην δεύτερη φάση. Στην στήριξη προκειμένου η Ελλάδα να βγει στις αγορές και παράλληλα μέσω των τραπεζών της να χρηματοδοτήσει την οικονομία.

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος των ξένων funds για την ελληνική αγορά, το Newmoney.gr αποκαλύπτει σήμερα το χαρτοφυλάκιο ενός κολοσσού των επενδύσεων, της BlackRock, στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που καταγράφονται στους holders του Bloomberg, επιμέρους χαρτοφυλάκια της BlackRock από το περασμένο καλοκαίρι και μετά αγόρασαν, περίπου 18 εκατ. μετοχές του ΟΠΑΠ (160 εκατ. ευρώ) που αποτελεί και την μεγαλύτερη θέση. (ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BLACKROCK, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ). 

Η περίοδος των 3-4 εβδομάδων εν όψει των αυξήσεων κεφαλαίου θα είναι ενδιαφέρουσα καθώς θα προσελκυθεί νέο χρήμα για τις τράπεζες. Και όπως συνέβη και στο παρελθόν δεν θα κατευθυνθεί μόνο προς τις τράπεζες. Άλλωστε τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς έχουν οι ξένοι, ενώ η αγορά δεν κινδυνεύει από ρευστοποιήσεις για τη συμμετοχή Ελλήνων στις αυξήσεις. 

Η μετοχή της Εθνικής, παλιά «ατμομηχανή» της αγοράς, οδήγησε την άνοδο, κερδίζοντας 8,74% στα 3,98 ευρώ. Άνοδος 2,24% στα 0,684 ευρώ για την Alpha Bank, εν μέσω ενός μπαράζ εκθέσεων με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και της αύξησης κεφαλαίου της. Οι ξένοι οίκοι τονίζουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης αλλά και την πλεονεκτική θέση στην οποία έρχεται η τράπεζα, αφού αντλώντας περισσότερα κεφάλαια από αυτά που έδειξαν τα stress test ότι χρειάζεται, γίνεται μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες της Ευρωζώνης. Έτσι, η  JP Morgan δίνει σύσταση overweight για τη μετοχή, με την τιμή στόχο στα 0,84 ευρώ και η Deutsche Bank συστήνει τη διακράτηση της μετοχής, με την τιμή στόχο στα 0,70 ευρώ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ).

Σε θετικό έδαφος έκλεισε τελικά και η Τράπεζα Πειραιώς, που νωρίτερα σημείωνε πτώση, κερδίζοντας 0,55% στα 1,84 ευρώ.

Άνοδος 1,83% για τη μετοχή του Μυτιληναίου, στα 7,24 ευρώ, εξαιτίας του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε σε πρόσφατο roadshow, αλλά και του αναμενόμενου ομολογιακού για το οποίο η διοίκηση έχει επιλέξει να περιμένει τον κατάλληλο χρόνο και το κατάλληλο επιτόκιο.

Κατά 3,03% ενισχύθηκε η ΔΕΗ, 3,23% η Jumbo και 1,59% τα ΕΛΠΕ.

Κέρδη 4,50% για τον ΟΛΠ στα 19,50 ευρώ. Κέρδη 5,21% για την Frigoglass. Με άνοδο 3,53% η Τέρνα Ενεργειακή στα 4,69 ευρώ και 3,87% η Εχαε.

Στα 122,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με πακέτα 13,6 εκατ. ευρώ.

Οι ξένοι δεν κοιτούν  τις αποτιμήσεις – Θα ψάξουν τις τιμές για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

Η προοπτική της εξόδου στις αγορές δικαιολογεί κι ένα premium στις ελληνικές μετοχές, ενώ η αμερικανική θεώρηση των πραγμάτων (ότι δηλαδή η ελληνική αγορά με το ευρώ είναι συμφέρουσα και θα στηριχθεί από τους Ευρωπαίους ) δίνει περαιτέρω “καύσιμα” στην ελληνική αγορά.

Με αυτά ως δεδομένα, πολλά ξένα funds δεν κοιτούν τις αποτιμήσεις σε τράπεζες και blue chips – δίχως να σημαίνει πως κάνουν το σωστό. Διότι, πολλάκις στο παρελθόν έχουν αγοράσει σε υψηλές τιμές και μερικές φόρες έχουν διαψευσθεί.

Πάντως από εδώ και πέρα θα έχει σημασία σε ποιες τιμές θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.