(Upd 18:40)

Στο κόκκινο βυθίστηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί άνω του 1%, ξαθώς εντείνεται η ανησυχία για την οικονομία της Κίνας αλλά και για την κρίση στην Ουκρανία, εν μέσω πωλήσεων πακέτου μετοχών από τις εταιρείες Μaersk και Valeo. Ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 εμφάνισε απώλειες 1% κλείνοντας στις 1.308 μονάδες.

Ο Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1,05% στις 328 μονάδες. Ο δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,1% χθες, καθώς οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής για το χάσμα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Τα futures στον Standard & Poor’s 500 ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,1% ενώ ο MSCI Asia Pacific υποχώρησε 1,5%.

Η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία φαίνεται ότι πλησιάζει πιο κοντά, με τον Dow Jones να αναφέρει ότι οι G-7 ετοιμάζουν μια δήλωση που θα λέει ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία. Η ΕΕ έχει δώσει κίνητρα στην Ουκρανία για το εμπόριο ενώ παράλληλα διερευνά την πιθανότητα αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, επέμενε στη θέση του ότι παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας, λέγοντας ότι θα επιστρέψει στο Κίεβο και θα ζητήσει από τις δυνάμεις ασφαλείας να αποτρέψουν κάθε “εγκληματική κίνηση”.

UBS: Η Ευρώπη αρχίζει να υποαποδίδει

Αυξάνεται η επιλεκτικότητα στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να παρατηρείται σχετικά αυξανόμενη αδυναμία ανόδου, σε σχέση με την αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS οι ευρωπαϊκές μετοχές που συνεχίζουν να υπεραποδίδουν είναι ο ιταλικός FTSE MIB, ο πορτογαλικός και ο ιρλανδικός δείκτης, ενώ ο ισπανικός IBEX, και οι αγορές του πυρήνα της Ευρώπης -ειδικά ο γερμανικός DAX- υποαποδίδουν.

Όπως σχολιάζει η UBS, η Ευρώπη πραγματοποιεί το αναμενόμενο pullback του Μαρτίου, όπου λόγω της σημαντικής υποχώρησης του γερμανικού χρηματιστηρίου αλλά και του δυνατού ευρώ, αναμένεται βραχυπρόθεσμα να φέρει νέες πιέσεις στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, και οι αναλυτές του TradinLimit αναμένουν ότι ο  DAX θα συνεχίσει την καθοδική κίνηση προς τις 9.000 μονάδες.

Euro Stoxx 50:

Σύμφωνα με την UBS, η ισχυρή αντίσταση των 3.170 μονάδων παραμένει τεχνικά για τον Euro Stoxx 50. Η τάση εξακολουθεί να είναι διορθωτική και με δεδομένο την υποαπόδοση σε σχέση με τον S&P 500 δεν αναμένονται ανοδικές εκπλήξεις ή επαναπροσέγγιση των 3.170 μονάδων σύντομα.
Να σημειωθεί ότι πλέον ο δείκτης βρίσκεται στις 2.848 μονάδες έχοντας χάσει και τη σημαντική στήριξη των 2.944 μονάδων.

Οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν σήμερα απώλειες εν μέσω ανησυχίας για την οικονομία της Κίνας.

Ο χαλκός βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς οι τιμές κατέγραψαν βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πέντε χρόνια. Το selling εντάθηκε λόγω της ανησυχίας για κάμψη της κινεζικής ζήτησης και τη ρευστοποίηση των αποθεμάτων που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη χρηματοδότηση των συμφωνιών. Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμη και πιστωτικής κρίσης, καθώς χαλκός και σιδηρομετάλλευμα χρησιμοποιούνται στην Κίνα ως collateral για την έκδοση επιχειρηματικών δανείων.

Οι Maersk και  Valeo υποχωρούν πάνω από 2%. Η Maersk υποχωρεί 2,9% μετά την πώληση του 1,4% των μετοχών της ναυτιλιακής. Η Valeo, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων, σημειώνει πτώση 2,2% μετά την πώληση από την Bpifrance Financement 1,98 εκατ. μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές έναντι 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Tod’s υποχώρησε 3,9% και η G4S σημείωσε απώλειες 1,6%. Η Adecco κατέγραψε κέρδη 3,9% μετά την ανακοίνωση των ετήσιων κερδών της, τα οποία υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.