Του Αντώνη Τάντουλου

Η λογική των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων, υπέρ των νέων, έχει να κάνει με το ότι αφαιρείται ένα κομμάτι αξίας από τους υφιστάμενους επενδυτές και μεταφέρεται δια της συμμετοχής στην ΑΜΚ στους καινούριους. Αυτό σημαίνει πως τόσο το ΤΧΣ ως μεγαλομέτοχος των Ελληνικών Τραπεζών, όσο και οι υπόλοιποι μέτοχοι υφίστανται αυτό που στην διεθνή ορολογία ονομάζεται «dilution» με προφανή σκοπό φυσικά το καλό όλων και κυρίως των τραπεζών που αναζητούν σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να είναι εντάξει στους νέους όρους και κανόνες που θα ισχύσουν για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ζώνης του ευρώ.

Μέχρι εδώ η διαδικασία λίγο πολύ είναι κατανοητή, το μπλέξιμο στα  warrants και στο ποιας αντιμετώπισης θα τύχουν κατά τις επικείμενες αυξήσεις που δρομολογούν οι  Πειραιώς και η  Alpha Bank, ενδεχόμενος και η Εθνική.
Πηγές της ΕΧΑΕ που γνωρίζουν απόλυτα την δομή και την λειτουργία των warrants εκτιμούν πως όπως και οι υφιστάμενες μετοχές, έτσι και τα warrants δεν θα αποφύγουν την έστω και μικροί ζημία, κάτι που μάλιστα φαίνεται να είναι ξεκάθαρα και στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης που υπάρχει μεταξύ του ΤΧΣ και των κατόχων warrants.

Για τον παραπάνω λόγο και με δεδομένο πως οι μεγάλοι μετοχή των Ελληνικών Τραπεζών που στήριξαν την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, είναι και οι μεγαλύτεροι holders των warrants, τόσο η Alpha Bank όσο και η Πειραιώς τους «κλείνουν το μάτι» υποσχόμενοι μια προνομιακή κατά την ΑΜΚ μεταχείριση προκειμένου να αντισταθμίσουν την ζημία που θα προκύψει εκ της παραιτήσεώς τους.

Κατά τους ίδιους κύκλους οι επιλογές για το πώς θα δοθεί το «μπόνους» δεν είναι και πάρα πολλές και για τον λόγο αυτό ίσος οι τράπεζες ως στιγμής έχουν περιοριστεί σε «φρασεολογικού τύπου» διαβεβαιώσεις, που πάντως δεν παύουν να τελούν υπό την εγγύηση της σοβαρότητας που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τους μετόχους τους.

Και προσθέτουν πως το πιο πιθανό είναι οι κάτοχοι των warrants να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης κατά την εγγραφή τους στο «βιβλίο προσφορών» που θα ανοίξει (book building). Θα λάβουν δηλαδή δικαίωμα αγοράς μεγαλύτερου αριθμού νέων μετόχων έναντι των υπολοίπων επενδυτών που θα συμμετάσχουν στην διαδικασία.

Όσων αφορά τα επίπεδα τιμών στα οποία θα πραγματοποιήσουν οι αυξήσεις, πρέπει να διευκρινιστεί πως και υψηλότερο να είναι των τιμών εξάσκηση που αναγράφονται στα warrants και πάλι θα προκύψει dilution για τους μετόχους, όπως και για το ΤΧΣ.

Και εδώ βρίσκεται το «λεπτό» σημείο της υπόθεσης μια και τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν μπορούν να συναινέσουν  σε κινήσεις που μεταφράζονται σε ζημία για το ΤΧΣ. Για τον λόγο αυτό ωστόσο δρομολογείται με την διαδικασία του επείγοντος η σχετική νομοθετική ρύθμιση προκείμενου να «λυθούν τα χέρια» των αρμοδίων.