Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν πτώση την Παρασκευή με τον Nasdaq να σειμώνει την πρώτη του εβδομάδα απωλειών μετά από έξι εβδομάδες κερδών, καθώς κλιμακώνεται η ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία, και δύο ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στην χερσόνησο της Κριμαίας για την ένωση της με την Ρωσία.

Ο δείκτης φόβου (VIX) σημείωσε άνοδο 9,1 στο 17,69.

“Η αγορά χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα αλλά όχι τόση ώστε να δημιουργούνται προβλήματα. Η διαφορά με χθες είναι ότι είχαμε καλύτερα οικονομικά νέα. Ξέρω ότι υπάρχουν ανησυχίες για την Ουκρανία και την Κίνα, είχαμε καλά νούμερα που όμως δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν το ράλι των αγορών”, σημείωσε ο Bruce Bittles, υπεύθυνος στρατηγικής πολιτικής στο RW Baird.

Ο Dow σημείωσε πτώση 0,27% στις 16.066 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 0.29% στις 1.841 μονάδες ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,36%  στις 4.245 μονάδες. 

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε το Μάρτιο στα χαμηλά τεσσάρων μηνών, στην τιμή 79,9 από 81,6 το Φεβρουάριο. Οι τιμές παραγωγού έδειξαν αναπάντεχη πτώση 0,1% τον περασμένο μήνα, έπειτα από αύξηση 0,2% τον Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή, το χρηματιστηριακό κλίμα εξακολουθεί να επισκιάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry και ο Ρώσος ομόλογός του Sergei Lavrov συναντήθηκαν  την Παρασκευή στο Λονδίνο, την ώρα που η Ρωσία προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει χάσει τον έλεγχο της χώρας και ΗΠΑ-ΕΕ προειδοποιούν τη Μόσχα με κυρώσεις, εάν δεν υποχωρήσει από την Κριμαία. Και όλα αυτά, εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Ο S&P 500 σημείωσε τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Ιανουάριο, μετά το κλείσιμό του σε ιστορικό υψηλό στις 7 Μαρτίου. Χθες, ο δείκτης σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε εβδομάδων, λόγω των χειρότερων των προβλέψεων στοιχείων για την κινεζική οικονομία και της κλιμάκωσης των εντάσεων στην Ουκρανία.

“Ο φόβος για την Ουκρανία και οι ανησυχίες για την Κίνα έχουν ταρακουνήσει τις αγορές”, λέει στο Bloomberg ο John Canally, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial Corp.

Η Boeing ενισχύθηκε 1,03%, η Home Depot σημείωσε κέρδη 0,74%, η Coca-Cola Co ενισχύθηκε 0,53%, η AT&T  κατέγραψε άνοδο 0,43%, η Pfizer έκλεισε υψηλότερα 0,35%.

Η GameStop Corp ενισχύθηκε 5,0%, η Allegheny Technologies έκλεισε υψηλότερα 3,2%, η Newmont Mining  σημείωσε κέρδη 2,7%, η Southwestern Energy κατέγραψε άνοδο 2,6%.

Κέρδη 6,60 δολάρια για τον χρυσό ή 0,5% στα 1.379 δολάρια η ουγγιά και εβδομαδιαία άνοδος 3%, άνοδος  69 σεντς για το πετρέλαιο ή 0,7% ενώ έκλεισε στα 98,89 δολάρια και κατέγραψε βδομαδιαία πτώση 3,6%