Μπορεί η Fed να εγκαταλείπει σταδιακά το πρόγραμμα τυπώματος χρήματος, όμως, οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ευρωζώνη και Ιαπωνία θα διατηρήσουν το λεγόμενο “τείχος της ρευστότητας”, που με τη σειρά του, στηρίζει τις αποτιμήσεις των επενδύσεων ρίσκου, εκτιμά η BNP Paribas με την έκθεσή της για τις διεθνείς επενδυτικές προοπτικές του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του γαλλικού επενδυτικού οίκου, η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες αγορές θα ανακάμψει σταδιακά, ενώ στις αναδυόμενες αγορές θα εξασθενίσει (και ειδικά σε εκείνες που εμφανίζουν διπλά ελλείμματα). Οι προβλέψεις της BNP κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3,3% το 2014 και 3,5% το 2015.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι βασικές θέσεις του οίκου συνοψίζονται ως εξής:
* Θετικός για τα εταιρικά και τραπεζικά ομόλογα, τόσο τα υψηλών αποδόσεων όσο και τα επενδυτικής κατηγορίας (λόγω του carry trade).
* Θετικός για τους υπόλοιπους τίτλους των ανεπτυγμένων αγορών – δηλαδή τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας, SSA, ABS, CLO και δάνεια.
* Θετικός για τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών.
* Αρνητικός για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.
* Αρνητικός για τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών σε ξένο νόμισμα, που δεν έχουν ακολουθήσει την πορεία των αντίστοιχων ομολόγων σε τοπικό νόμισμα.

Η BNP τονίζει, ωστόσο, πως ακόμα και με τη μεγάλη ρευστότητα να παραμένει υποστηρικτική, οι αποτιμήσεις των επενδύσεων ρίσκου εμφανίζονται αρκετά υψηλές σε κάποιες αγορές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο οίκος θεωρεί ότι τα περιθώρια για κεφαλαιακά κέρδη είναι μάλλον περιορισμένα, στρέφοντας την προσοχή του στις προοπτικές του carry trade.

Ευρώπη

Παρότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη βελτιώνεται, το μεγάλο χάσμα στο ΑΕΠ διατηρείται, ενώ όλα τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις αποπληθωριστικές πιέσεις. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα επιτόκια στην περιοχή αναμένεται να παραμείνουν χαμηλά για αρκετό καιρό. Η BNP θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει μια προσέγγιση “βλέποντας και κάνοντας” στην εφαρμογή τυχόν αντισυμβατικών μέτρων, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι προοπτικές του πληθωρισμού. Όμως, εκτιμά ότι κάποια μορφή ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι αναπόφευκτη και αναμένεται να αποφασιστεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014, με την αγορά είτε τίτλων του ιδιωτικού τομέα ή κρατικών ομολόγων ή ενός συνδυασμού των δύο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι βασικές προβλέψεις της BNP διαμορφώνονται ως εξής:

* Bunds: Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, στο εύρος του 1,6-1,8%.

* Κρατικά ομόλογα της περιφέρειας: Με τις βελτιούμενες προοπτικές της ανάπτυξης, τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας αναμένεται να συνεχίσουν να υπερ-αποδίδουν, με τα spreads να συμπιέζονται περαιτέρω κατά 60-80 μονάδες βάσης.

* Ευρώ: Εκτός και εάν η ΕΚΤ υιοθετήσει μια αποφασιστική μη συμβατική πολιτική για να αντιμετωπίσει την πτώση του πληθωρισμού, το ευρώ αναμένεται να είναι επίμονα ισχυρό, βρίσκοντας στήριξη στο ισχυρό ισοζύγιο πληρωμών και τις συνεχιζόμενες εισροές κεφαλαίων από τα χαρτοφυλάκια.

* Ευρωπαϊκές τράπεζες: Η BNP παραμένει θετική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τα ομόλογα και τις μετοχές τους, καθώς τα θεμελιώδη εξακολουθούν να βελτιώνονται. Τυχόν πρόγραμμα της ΕΚΤ για τη βελτίωση της ρευστότητας ή των κεφαλαίων του κλάδου θα είναι θετικό για την πιστωτική ποιότητα στον κλάδο, βοηθώντας και τις συνθήκες στη διατραπεζική αγορά.

* Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο οίκος περιμένει αύξηση του ΑΕΠ της Ευρώπης κατά 1,4% το 2014 και εκτιμά ότι αυτό θα είναι υποστηρικτικό για τα χρηματιστήρια της περιοχής, τα οποία έχουν μείνει πίσω, σε σχέση με τη Wall Street. Επιπλέον ώθηση αναμένεται να προκύψει από τις ενδεχόμενες ευνοϊκές κινήσεις της ΕΚΤ. Ως βασικός κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές μετοχές αναγνωρίζεται η περαιτέρω αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές ή η πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία.

Τα βασικά trades της BNP Paribas:

* Long στα 3ετή ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας.
* Short στο EURGBP.
* Long στο USDJPY.
* Long στις μετοχές του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κλάδου.