Το ευρώ συνεχίζει να ενισχύεται – μετά και από τα υψηλά 2,5 ετών που πέτυχε την προηγούμενη Παρασκευή – κάνοντας τους στρατηγικούς αναλυτές να εξετάζουν το ενδεχόμενο εάν το νόμισμα παίρνει ώθηση από την κίνηση της Κίνας να διαφοροποιήσει τις ξένες συμμετοχές της.

Το ενιαίο νόμισμα βρέθηκε στα 1,392 δολάρια την Παρασκευή, σε ένα ανοδικό “χτίσιμο” που ξεκίνησε από το 1,387 της 6ης Μαρτίου, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2011.


Τα κέρδη του ευρώ έναντι του ιαπωνικού γιεν όμως είναι ακόμα μεγαλύτερα, κάτι που προξενεί μεγάλο “πονοκέφαλο” στη Γερμανία, της οποίας τα υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα ανταγωνίζονται άμεσα με την παγκόσμια εξαγωγική αγορά της Ιαπωνίας. Το ευρώ βρέθηκε πολύ κοντά στα υψηλά 6 έτων έναντι του γιεν στα 101,46.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ διατυπώνει ανησυχίες για τον αντίκτυπο του ισχυρού νομίσματος στα  ανησυχητικά χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ. Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,8% σημαντικά χαμηλότερα από το στόχο της ΕΚΤ ” για ποσοστό κοντά στο 2%”.

Σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους, η συνεχιζόμενη άνοδος του ευρώ θα μπορούσε να θέσει εμπόδια στις εξαγωγές και κατ’ επέκταση στην τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης της ευρωζώνης.

Ενώ οι εισροές κεφαλαίων και η συρρίκνωση του ισολογισμού της ΕΚΤ εξηγούν την άνοδο του ευρώ, ορισμένοι αναλυτές την συνδέουν και με τα συνεχιζόμενα φαινόμενα κερδοσκοπίας που θέλουν την Κίνα να αλλάζει στρατηγική και να μειώνει τις θέσεις της στο αμερικανικό δολάριο.

Οι Κινεζικές αρχές κατέχουν περίπου 3,8 τρισεκατομμύρια αποθεμάτων, η πλειοψηφία των οποίων είναι σε δολάρια.
Ωστόσο, η Κίνα έχει εκφράσει την επιθυμία να αλλάξει αυτή η αναλογία και έχει ήδη μειώσει τις θέσεις της σε αμερικανικά ομόλογα, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πούλησε κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2013, το μεγαλύτερο ποσό των τελευταίων δύο χρόνων.

Πόσο ευάλωτη είναι η Γερμανία στο ισχυρό ευρώ

Με μια πρώτη ματιά, η Γερμανία μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη στο ισχυρό ευρώ, δεδομένου ότι είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι οι εξαγωγές της Γερμανίας επηρεάζονται λιγότερο από αυτές της Ιταλίας ή της Γαλλίας.

«Η Ιταλία και η Γαλλία παράγουν πολλά εξαγωγικά προϊόντα που αφορούν στον κατασκευαστικό και τον τομέα των μεταφορών, τα οποία όμως δεν είναι κατ ‘ανάγκην τόσο εξειδικευμένα όσο αυτά της Γερμανίας. Παράγουν επίσης γεωργικά προϊόντα αλλά και αγαθά χαμηλής προστιθέμενης αξίας  όπως τα είδη ένδυσης, όπου ο ανταγωνισμός των τιμών μπορεί να είναι πιο έντονος, λέει στο CNBC, ο James Howat, οικονομολόγος της Capital Economics.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς διαμαρτύρονται “ανεπίσημα” για το ισχυρό ευρώ. Ωστόσο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2% στη ζώνη του ευρώ το τελευταίο τρίμηνο το 2013.

Αντίστοιχα και ο Ken Wattret, συν-επικεφαλής του ευρωπαϊκού οικονομικού τμήματος της BNP Paribas, θεωρεί ότι η δυναμική άνοδος του ευρώ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα για τη Γαλλία ή την Ιταλία – ή ακόμη και για την Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου οι κυβερνήσεις έχουν λάβει δραστικότερα μέτρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ανατίμηση του ευρώ έναντι του γιεν θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαιτέρως προβληματική για τη Γερμανία.
“Αν το ευρώ ενισχυθεί περαιτέρω έναντι του γιεν, θα έχει επιπτώσεις για τη Γερμανία, καθώς είναι κύριος ανταγωνιστής με την Ιαπωνία,” πρόσθεσε ο ίδιος.