Πτώση καταγράφουν οι ασιατικές μετοχές σήμερα, με τον ευρύτερο περιφερειακό δείκτη να διευρύνει τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες του από 2012, καθώς η Δύση αμφισβητεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία.

Η Aeon Co. σημείωσε βουτιά 4,8% στο Τόκιο μετά την ανακοίνωση μειωμένων κερδών από την μεγαλύτερη εταιρία λιανικής στην Ιαπωνία. Η Tencent Holdings υποχώρησε 3,6% στο Χονγκ Κονγκ, μετά το μπλοκάρισμα της κινεζικής κυβέρνησης στα σχέδια της εταιρίας να προσφέρει ψηφιακές πιστωτικές κάρτες. Η  SoftBank Corp., σημείωσε άνοδο 5,8% με την έναρξη της προετοιμασίας της για δημόσια εγγραφή στις αμερικανικές αγορές.

Ο MSCI Asia Pacific κατέγραψε απώλειες 0,5% στις 133,70 μονάδες στο Τόκιο, διευρύνοντας τη βουτιά κατά 3,5% της περασμένης εβδομάδας. Το 95% των ψηφοφόρων στην Κριμαία αποφάσισαν  την απόσχιση της από την Ουκρανία και την προσάρτηση της στη Ρωσία στο δημοψήφισμα της Κυριακής. 
“Αν υπάρξουν ενδείξεις για διεύρυνση του πολέμου, οι συνέπειες θα είναι αρνητικές για την Ευρώπη,” δήλωσε ο Binay Chandgothia, της Principal Global Investors, στο Bloomberg. “Όλα εξαρτώνται από την αυστηρότητα των κυρώσεων της Γερμανίας και των συμμάχων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. 

Ο ιαπωνικός Topix υποχώρησε 1,3% και ο Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 14.277,67 μονάδες. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωσε πτώση 0,2%. Στην Ταϊβάν ο Taiex σημείωσε μικρές μεταβολές.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 0,4% ενώ ο Hang Seng China Enterprises ενισχύθηκε κατά 0,3%.  Ο Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη 0,96% στις 2.023,67 μονάδες. Στη Ν. Κορέα ο Kospi και ο NZX 50 κατέγραψαν κέρδη 0,2%. 
Τα futures του S&P 500 κατέγραψαν απώλειες 0,1%.