Του Αντώνη Τάντουλου

Με 44 χιλ. ανοιχτά (open interest) προθεσμιακά συμβόλαια του 25άρη ξεκινά η χρηματιστηριακή εβδομάδα, τα όποια είτε θα «γυρίσουν» στον επόμενο μήνα, είτε θα πρέπει να κλείσουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή στις 2:00 το μεσημέρι, όπου και θα λάβει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο η λεγόμενη “τριπλή λήξη των Παραγώγων” (triple which).

Η διαδικασία αυτή προκαλεί έτσι κι αλλιώς επιπλέον νευρικότητα στις αγορές, ενώ όσων αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο Παραγώγων θα πρέπει να σημειωθεί πως το ελάχιστο premium που διαμορφώνει το future του FTSEASE25  δείχνει αδυναμία εντοπισμού της τάσης που πρόκειται να διαμορφωθεί από δω και πέρα (ως στιγμής τουλάχιστον).

Ειδικότερα την περασμένη Παρασκευή ο δείκτης αναφοράς της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης στην spot αγορά, έκλεισε στις 424 μονάδες έναντι 425,75 μονάδων στην αγορά παραγώγων, με μόλις 5,7 χιλ. συμβόλαια να έχουν ρολάρει στον Απρίλιο και με ανάλογη εικόνα να επικρατεί και στις θέσεις που αφορούν futures επί μετοχών.

Επιπροσθέτως έμπειροι διαχειριστές του ΧΠΑ επισημαίνουν πως οι επόμενες  ημέρες θα έχουν ενδιαφέρον και ως προς την τάση που θα δημιουργηθεί, αλλά και για trading, δεδομένου ότι οι ημερήσιες  διακυμάνσεις είναι τέτοιες που τραβούν τα βλέμματα των μεγάλων παικτών,  οι οποίοι πέρα από τις παραδοσιακές κινήσεις στις μετοχές, πάντα φροντίζουν να είναι τοποθετημένοι και στα παράγωγα. Λόγω της σημαντικά μεγαλύτερης μόχλευσης που παρέχουν.

Σημειώνουν δε πως αν ρίξει κάνεις μια μάτια στο κλασματικό λόγο των ημερήσιων τζίρων και του αντίστοιχου αριθμού πράξεων, θα διαπιστώσει πως κατά μέσο όρο κάθε πράξη που λαμβάνει χωρά το τελευταίο διάστημα στο ταμπλό του ΧΠΑ (future 25αρη), αφορά πάνω από 10 (ανά πράξη) συμβόλαια, πονταρίσματα που βέβαια θεωρούνται υψηλά για τα δεδομένα.

Αυτή η εικόνα, όπως προαναφέρθηκε, μαρτύρα κινήσεις μεγάλων παικτών που προφανώς θα μετρήσουν παρά πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί και στο εσωτερικό της χώρας και στο διεθνές περιβάλλον, πριν αποφασίσουν προς ποια κατεύθυνση θα ανανεώσουν τις θέσεις τους (long ή short) για τον επόμενο μήνα.