(Upd)

Ώθηση από τις αμερικανικές μετοχές πήρε η Ευρώπη, περιορίζοντας στο τέλος τις απώλειες που κατέγραφε από το πρωί, με τους επενδυτές επηρεασμένους από τις χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γελεν. 

Έτσι, λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία άλλαξαν το κλίμα, οδηγώντας στο “πράσινο” την πλεονότητα των μετοχών.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE υποχώρησε 0,47% στις 6.542 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 9.296 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,46% στις 4.328 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,1% στις 327,81 μονάδες.

Στο τέλος της διήμερης συνάντησης της Federal Resreve, την Τετάρτη, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, πρότεινε την αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από ότι αναμένεται.

Στην ανακοίνωση η Fed αναφέρει ότι τα βασικά ομοσπονδιακά επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν για “αρκετό χρονικό διάστημα” μετά το πέρας του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Η Γέλεν επιχείρησε να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα, λέγοντας ότι είναι “δύσκολο να οριστεί”  ωστόσο “κυμαίνεται σε περίπου έξι μήνες”. 

Οι αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν ότι η σταθεροποίηση των βασικών επιτοκίων θα συμβεί νωρίτερα από ότι αναμένεται. Τα χαμηλά επιτόκια καθώς και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed είναι οι αιτίες, για πολλούς, πίσω από το ράλι των μετοχών με τους επενδυτές να στρέφονται σε επενδύσεις με μεγαλύτερο ρίσκο όταν οι αποδόσεις είναι χαμηλές. 

Η κεντρική τράπεζα, επιπλέον, αποφάσισε την περαιτέρω περικοπή του μηναίου προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια, στα 55 δισ. δολάρια τον μήνα.

Η GlaxoSmithKline υποχώρησε 2% μετά την ανακοίνωση ότι το πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με κλινική μελέτη. H Rheinmetall υποχωρεί 5,4% μετά την απποφαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κι Ενέργειας  Sigmar Gabriel να παγώσει τη συμφωνία΄ της εταιρείας για την οικοδόμηση στρατιωτικού εκπαιδευτικού κέντρο στην περιοχή του Βόλγα, στη Ρωσία. Επρόκειτο για ένα deal ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Η Munich Re σημείωσε άνοδο 1,9% μετά την ανακοίνωση για επαναγορά μετοχών.