Της Ελένης Στεργίου

Μία μικρή απογοήτευση ένιωσαν οι επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ο λόγος για την μη πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο S&P.

Φυσικά, η αιτία για την σημερινή πτώση δεν είναι αυτή, αλλά ένας συνδυασμός αιτιών και αφορούν το νομοσχέδιο για τις τράπεζες, έλλειψη νέων και προσδοκιών, αλλά και τη στρατηγική των επενδυτών να κρατήσουν μερική ρευστότητα για τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίων.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι στο “κόκκινο”,  με τον δείκτη να φτάνει ακόμα και τις 1.200 μονάδες (ακραίο σενάριο), ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση στα επίπεδα των 1.280 με 1.300 μονάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω διόρθωση αποτελεί ευκαιρία για όσους έχασαν την άνοδο και σύμφωνα με πηγές από το Λονδίνο μία πτώση στο Χ.Α. αποτελεί επιθυμία ξένων διαχειριστών που στοχεύουν Ελλάδα, αλλά τους φαίνεται σχετικά ακριβή.

Ας μη ξεχνάμε ότι στις 28 Μαρτίου ξεκινούν οι συνελεύσεις για τις ΑΜΚ, ενώ η αγορά βασίζει την βραχυπρόθεσμη άνοδο στα θετικά οικονομικά στοιχεία, όπως πρωτογενές πλεόνασμα -όχι νέα μέτρα δηλαδή-και τις θετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την Ελλάδα.

Παράλληλα, η αγορά μετρά πολύ την επιτυχία της έκδοσης ομολόγου της Πειραιώς, καθώς το χαμηλό επιτόκιο δανεισμού δείχνει ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με ακόμα χαμηλότερο.

Επομένως, δεν έχουν αναιρεθεί οι εκτιμήσεις για μελλοντική άνοδο έως τις 1.450 – 1.500 μονάδες. Η παύση του ράλι θα είναι στις ευρωεκλογές, αλλά όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι χρηματιστές η αγορά “θα φύγει πάνω μετά”. 

Ο γενικός δείκτης, προς το παρόν, βρίσκεται κάτω από τις 1.350 μονάδες, κινούμενος πτωτικά, καθώς μετά την τριπλή λήξη των παραγώγων εντάθηκαν οι πιέσεις σε τράπεζες και FTSE 25.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα αυξηθούν οι σταθμίσεις των Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank στους δείκτες των FTSE All-World Index και Mid-Cap