Η πετυχημένη έκδοση ομολόγου από την Τράπεζα Πειραιώς άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ελληνική οικονομία καθώς μετά από αρκετό καιρό παρατηρείται επί του πρακτέου σημαντική υποχώρηση στο κόστος χρηματοδότησης σε ελληνική επιχείρηση από το εξωτερικό.

Όπως αναφέρει η BETA χρηματιστηριακή στο εβδομαδιαίο σχόλιό της, τα καλά νέα συνεχίστηκαν και με την υποχώρηση του τρίμηνου εντόκου γραμματίου η απόδοση του οποίου περιορίστηκε στο 3,1%. Εκτός από την βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης της Ελλάδας σε μια δυνητική έκδοση ομολόγων στο κοντινό μέλλον, η υποχώρηση των επιτοκίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή των επιχειρήσεων σε δυνατότερους ρυθμούς  ανάπτυξης. Αφενός θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους με επιτόκια που θα αφήνουν περισσότερο χώρο κερδοφορίας για τους μετόχους τους αφετέρου θα μπορέσουν να επεκταθούν σε δραστηριότητες με λιγότερο απαιτητικούς βαθμούς απόδοσης.

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων πιθανόν να αυξήσει την επενδυτική ορατότητα και σε άλλους τύπους επένδυσης (ομολογιακά δάνεια, μετοχές, διαχείριση) καθώς οι προθεσμιακές καταθέσεις θα χάσουν το πλεονέκτημα που είχαν  όλο αυτό το διάστημα ενισχύοντας την ρευστότητα της αγοράς.

Αν και όλα τα παραπάνω έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους η αρχή έχει γίνει και παρά το ότι ακόμα δεν έχουν διατυπωθεί από κάποιον από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, η ψυχολογία βρίσκεται ένα βήμα μπροστά προεξοφλώντας στις τιμές μετοχών και ομολόγων την αλλαγή στην διατύπωση των προοπτικών της οικονομίας. Κατά τα άλλα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το ενδιαφέρον αναμένεται να μετατοπιστεί σταδιακά στα αποτελέσματα και στις τιμές των αυξήσεων των τραπεζών καθώς την ερχόμενη εβδομάδα πολλές εισηγμένες έχουν προγραμματίσει την ανακοίνωση των μεγεθών του δ’ τριμήνου ενώ είναι πολύ πιθανό στις συνελεύσεις της Alpha bank και της Τράπεζας Πειραιώς να αποφασιστούν οι όροι-κίνητρα της συμμετοχής των υφιστάμενων επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν προαναγγελθεί.

Τεχνικά οι αγοραστές κρατάνε τα ηνία της αγοράς αφήνοντας τις πωλήσεις να εκτονώνουν την υπεραγορασμένη εικόνα και εν συνεχεία επιστρέφουν καταγράφοντας νεότερα υψηλά. Η διαχείριση της ανόδου γίνεται σχεδόν υποδειγματικά χωρίς την τοπική έξαρση που θα συνιστούσε μια άμεση υπερβολή και με γωνία κλίσης που δεν «τρομάζει» διαγραμματικά. Η επιτυχία των αγοραστών βρίσκεται και στις «χρυσές» εφεδρείες που υπάρχουν στα δεικτοβαρή χαρτιά (Coca Colca, Εθνική Τράπεζα, Ελληνικά Πετρέλαια) καθώς η άνοδος δεν έχει συντελεστεί ομοιόμορφα και οι αποδόσεις μεταξύ των τίτλων απέχουν σημαντικά για το διάστημα των τριών μηνών που έχει μεσολαβήσει από την αρχή του έτους.

Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι και η απόσταση πλέον των ταλαντωτών από τις υπερτιμημένες ζώνες δίνει νέο ανοδικό περιθώριο έως τις 1.430 – 1.450 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά το βραχυπρόθεσμο κανάλι στήριξης που έρχεται από τα μέσα Ιανουαρίου τοποθετεί την επόμενη στήριξη κοντά στις 1.310 μονάδες ενώ οι κινητοί μέσοι βρίσκονται ελαφρώς χαμηλότερα. Συμπερασματικά για την ερχόμενη εβδομάδα θα αναμέναμε την συνέχιση της συσσώρευσης κοντά στα υψηλά των 34 μηνών η οποία θα βοηθούσε στο δέσιμο των τιμών και την εναλλαγή ενδιαφέροντος που πιθανόν να προκαλέσουν οι δημοσιεύσεις του συνόλου των αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα συνεχίζονται την ερχόμενη εβδομάδα αλλά δεν τελειώνουν καθώς η περίοδος δημοσίευσης κλείνει στις 31 Μαρτίου. Μετά την αργία της 25ης Μαρτίου ανακοινώνουν το τέταρτο τρίμηνο οι ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, Intralot (26/3), Τράπεζα Κύπρου, ΕΗ, Frigoglass (27/3) και οι δύο εταιρίες ύδρευσης ΕΥΑΠ και ΕΥΑΠΣ στις 28/3. Τέλος την Παρασκευή 28/3 είναι προγραμματισμένες οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha bank για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

Οι αποτιμήσεις των εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Κλείσιμο 20/03)