Άνοδος σήμερα για τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον περιφερειακό δείκτη να ανακάμπτει από τις μεγαλύτερες απώλειες δύο εβδομάδων από τον Ιούνιο, με το γεν να καταγράφει πτώση έναντι των κύριων νομισμάτων. Ο χαλκός διέγραψε τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας καθώς ο δείκτης της κινεζικής μεταποίησης σημείωσε απροσδόκητη πτώση, ενώ ο χρυσός και το ασήμι υποχώρησαν.

Ο MSCI Asia Pacific ενισχύθηκε κατά 1% στο Τόκιο καθώς ο δείκτης των κινεζικών εταιριών στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο για δεύτερη μέρα, μετά την είσοδο του σε έδαφος bear market την περασμένη εβδομάδα. Τα futures στον Standard & Poor’s 500 σημείωσαν άνοδο 0,1%. Το γεν υποχώρησε 0,2% έναντι του δολαρίου. 

Οι ηγέτες της Κίνας δεσμεύθηκαν να επιταχύνουν τα μέτρα για την υποστήριξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιβράδυνση μεγαλώνει. Η Γαλλία, η Γερμανία, η ευρωζώνη και οι ΗΠΑ, σήμερα πρόκειται επίσης να ανακοινώσουν τα στοιχεία για την μεταποίηση του Μαρτίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα φτάσει στην Ευρώπη σήμερα καθώς η Ρωσία, η οποία ολοκλήρωσε την προσάρτηση της Κριμαίας την περασμένη εβδομάδα, στέλνει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία
Ο δείκτης της HSBC Holdings Plc και της Markit Economics άγγιξε τις 48,1 μονάδες, από 48,5 τον Φεβρουάριο και κάτω από τις 48,7 μονάδες που έδιναν οι αναλυτές. Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη 0,91% στις 2.066,28 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 1,8% με όγκο συναλλαγών διπλάσιο από το μέσο όρο 30 ημερών. Ο Hang Seng China Enterprises ενισχύθηκε 3,1% μετά και την κατά 2,4% άνοδο του στις 21 Μαρτίου.
Η Tencent Holdings κατέγραψε ράλι 2,8% έπειτα από δημοσίευμα της Xinhua News Agency το οποίο αναφέρει ότι η People’s Bank of China συμφώνησε να συνεχίσει την υποστήριξη της καινοτομίας. Η Hutchison Whampoa, που ελέγχεται από τον πλουσιότερο άνδρα της Ασίας, τον Li Ka-shing, υποχώρησε 5,2%, με τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και δύο χρόνια, μετά την συμφωνία της εταιρίας να προβεί σε πώληση του 25% μιας μονάδας λιανικών πωλήσεων στην Temasek Holdings Pte με αντίτιμο 44 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ.

Ο δείκτης CSI 300 των μετοχών στη Σαγκάη και τη Σενζέν, σημείωσε άνοδο 1,1% μετά από άλμα 3,4% που κατέγραψε την Παρασκευή.
Μετά το κλείσιμο των αγορών την Παρασκευή, η Κίνας εξέδωσε οδηγίες για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα επιτρέπει στις εταιρίες να πωλούν επιλεγμένες μετοχές, επεκτείνοντας τις χρηματοπιστωτικές επιλογές για τις τράπεζες της χώρας καθώς αυτές αναζητούν τρόπους για θέσπιση ενός αυστηρότερου πλαισίου για τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Οι περισσότερες μετοχές στον ιαπωνικό Topix κατέγραψαν άνοδο. Το γεν ενισχύθηκε λίγο πριν την ομιλία του Kikuo Iwata της Τράπεζας της Ιαπωνίας σχετικά με την τόνωση της οικονομίας. Ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,8% στις 14.475,30 μονάδες.
Στη Ρωσία το ρούβλι σκαρφάλωσε 0,1% στα 36,2420 ανά δολάριο και σημείωσε μικρές μεταβολές γύρω στα 50,0143 έναντι του ευρώ. Ο δείκτης Micex σημείωσε άνοδο 0,8%.