Του Αντώνη Τάντουλου

Με οριακές απώλειες έκλεισε η Αθήνα, την ώρα που άνοιγαν τα βιβλία προσφορών για την διάθεση μετοχών σε Alpha Bank (1,2 δισ. ευρώ) και Τράπεζα Πειραιώς (1,75 δισ. ευρώ).
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1329,20 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,11%. Με εξαίρεση τις δύο τραπεζικές μετοχές Αlpha και Πειραιώς η αγορά στηρίχθηκε σε ΟΠΑΠ- ΟΤΕ- ΔΕΗ και Coca- Cola.

Το rebalancing ή αλλιώς οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που έλαβαν χώρα την περασμένη Παρασκευή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, λόγω των προσαρμογών στις σταθμίσεις του πανευρωπαϊκού Δείκτη FTSE Europe, δεν είναι η μοναδική αιτία που οι ξένοι διαχειριστές έσπευσαν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στα Ελληνικά Blue Chips.

Η έντονη κινητικότητα που παρατηρήθηκε και στο παραδοσιακό ταμπλό, αλλά και στις διακινήσεις μεγάλων  μετοχικών πακέτων, εμφανώς και over the counter, οφείλεται στο ότι βρισκόμαστε μπροστά στην λήξη του πρώτου τριμήνου της χρονιάς όπου οι διαχειριστές κεφαλαίων θα κάνουν το πρώτο «ταμείο».

Προσπαθώντας έτσι να δείξουν στους πελάτες τους τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις, προκειμένου να αυξήσουν την βαθμολογία του track record τους (ατομικές επιδόσεις) και να αποσπάσουν  περισσότερα προς διαχείριση κεφάλαια, αλλά και νέους πελάτες, οι όποιοι πάντα προτιμούν τους καλύτερους για προφανείς λόγους τον εξής έναν. Τις όσο το δυνατόν μεγαλύτερες υπεραξίες.

Για να το καταφέρουν αυτό-και υπό την προϋπόθεση πάντα πως δεν θα προκύψει ουσιαστικός αρνητικός αστάθμητος παράγοντας-πρόκειται να μπει σε εφαρμογή η πρακτική που στην διεθνή ορολογία ονομάζεται window dressing (καλλωπισμός χαρτοφυλακίων,) κάτι που  πρακτικά σημαίνει πως τα «βαριά πορτοφόλια» σκοπεύουν να προχωρήσουν σε επιπλέον αγορές, ενίοτε και επιθετικές. Με πιο απλά λόγια, σχεδιάζουν να «μπιτάρουν» τις μετοχές αυξάνοντας τις αποτιμήσεις.

Το γεγονός δε πως η χρονική αυτή συγκύρια βρίσκει τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.330 μονάδων, λίγο υψηλοτέρα δηλαδή από το ισχυρό σημείο στήριξης των 1.320 μονάδων, εκτίμηση με την οποία συμφωνεί το σύνολο των αναλυτών, ενδεχομένως να  καθιστά το εγχείρημα ευκολότερο. Συν του ότι στο υπό μια έννοια «track record» του ίδιου του ΧΑ διαμορφώνεται ένα «κοκτέιλ» θετικών εξελίξεων, σαν την επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση της Πειραιώς, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και μια σειρά από θετικά reports από τα κορυφαία επενδυτικά «σπίτια» της Ευρώπης και της Αμερικής.

Οι ειδικότεροι επί των διαγραμμάτων μάλιστα, τονίζουν πως η πορεία του Γ.Δ. κατά τους τελευταίους τρεις μήνες δείχνει παγιωμένη και σταδιακή ενίσχυση των τοποθετήσεων που κατά κύριο λόγο προέρχονται από το εξωτερικό.  Με την επισήμανση πως ο δείκτης έχει πραγματοποιήσει την πρώτη κορύφωση τον Ιανουάριο στις 1.296 μονάδες, την δεύτερη τον Φεβρουάριο και στις 1.280 μονάδες (ελαφρά χαμηλότερα αλλά χωρίς αυτό να επηρεάζει την εκτίμηση),  την τρίτη κατά σειρά στις 1.360 μονάδες  τον Μάρτιο και την τελευταία πρόσφατα στις 1.369 μονάδες και  πριν διορθώσει προς τις 1.330 μονάδες.

Στην «γλωσσά» της τεχνικής ανάλυσης η συγκεκριμένη εικόνα μαρτύρα προγραμματισμό και δεσπόζουσα θέση ισχυρών χαρτοφυλακίων που μπορούν και να στηρίξουν την αγορά αν παραστεί ανάγκη, αλλά και να διατηρήσουν την τάση. Και υπό αυτή την οπτική γωνία κάποιοι δεν θεωρούν δύσκολο, το «ραντεβού» με το ψυχολογικό σημείο των 1.400 μονάδων να πραγματοποιηθεί πριν από το «γύρισμα» του τριμήνου αν βέβαια οι διεθνείς συνθήκες το επιτρέψουν.

Ενδιαφέρουσα παράμετρος, όπως επισημαίνουν κύκλοι του χώρου, είναι πως τα ουκ ολίγα hedge funds που πρόσφατα ανακάλυψαν τις Ελληνικές μετοχές, δεν φαίνεται να λειτουργούν το τελευταίο διάστημα τόσο κερδοσκοπικά, δηλαδή δεν σπεύδουν να κατοχυρώνουν τα γρήγορα κέρδη που έχουν πετύχει μέσα σε τρείς μόλις μήνες, παρά μόνο μικρό μέρος τους και στα πλαίσια του λεγομένου program trading. Ένδειξη πως δεν αποσκοπούν τόσο σε βραχυπρόθεσμες υπεραξίες αλλά έχουν σαφώς μακρύτερο χρονικό ορίζοντα. Ενώ ταυτόχρονα αναζητούν και πακέτα μετοχών παράλληλα με τις τοποθετήσεις στο ΧΑ προκειμένου οι προγραμματισμένες θέσεις να ολοκληρωθούν συντομότερα.

Στο ταμπλό

Με απώλειες 1,46% η Πειραιώς στα 2,02 ευρώ και τζίρο 19,2 εκατ. ευρώ, πτώση 4,24% για την Εθνική στα 3,84 ευρώ και τζίρο 10,8 εκατ. ευρώ και κλείσιμο στα 0,70 ευρώ για την Alpha με τζίρο άνω των 9 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να προχωρά στο book building για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Κέρδη 1,27% για το warrant της Alpha στα 1,59 ευρώ.

Υπεραπόδοση 4,49% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ που έφθασε στα 11,86 ευρώ, Κέρδη 1,57% για τον ΟΤΕ στα 12,29 ευρώ και +1,74% η ΔΕΗ στα 11,68 ευρώ.

Κέρδη στο τέλος για τη μετοχή της Eurobank Properties και κλείσιμο στα 9,1 ευρώ, Ανοδικά 2,64% η μετοχή του Μυτιληναίου οπυ έφθασε εκ νέου τα 7,01 ευρώ. Στα 13,67 ευρώ η ΜΕΚΤΑ με άνοδο 0,37% κέρδη 1,8% για την Ελλάκτωρ στα 3,91 ευρώ, ενώ η Τερνα Ενεργειακή υποχώρησε 3,68% στα 4,45 ευρώ.