Του Δημήτρη Παφίλα

 Η «δίψα» για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα συνεχίζεται και φθάνει στο απώγειο με τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο δημιουργείται μια ευκαιρία για την χώρα, και, κυρίως, τις επιχειρήσεις που μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια. Από τις συνεχείς παρουσιάσεις στο εξωτερικό,  των τραπεζών Alpha Bank και Πειραιώς, προέκυψε και το τεράστιο ενδιαφέρον για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες. Επενδυτικοί τραπεζίτες όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς κ. Α. Θωμόπουλος, αλλά και άλλοι έχουν εντυπωσιαστεί  από το ενδιαφέρον και την ρευστότητας που υπάρχει διαθέσιμη, τόσο  για τις τράπεζες, όσο και για τις καλές ελληνικές εταιρείες των οποίων το management μπορεί να πείσει τους ξένους να τοποθετήσουν κεφάλαια. Κατά την άποψη του Ceo της Πειραιώς «τα κεφάλαια σήμερα βρίσκονται στις κεφαλαιαγορές ( μετοχές και ομόλογα ) μέσω των οποίων εταιρείες με καλό management μπορούν να σηκώσουν κεφάλαια για την ανάπτυξη», όπως δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Εδώ και μερικές εβδομάδες το ενδιαφέρον – Unblock πακέτα και εταιρικά ομόλογα

Η «δίψα» για τις ελληνικές μετοχές είναι έκδηλη όταν ζητούν μετοχές και ομόλογα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι ξένοι ζητούν μετοχές ενδιαφέρονται μόνο για  unblock μετοχές ( μεγάλα πακέτα ) για να μην επηρεάζονται οι τιμές από front runners , ενώ το ίδιο συμβαίνει και στις αγορές των εταιρικών ομολόγων. Στα τελευταία, τα ποσά που ζητούνται μερικές φορές ζαλίζουν τους Έλληνες διαχειριστές αφού πολλές φορές δεν έχουν την ποσότητα των ομολόγων για να ικανοποιήσουν το ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό επίσης λ. χ το ομόλογο της Εθνικής έφθασε στο 99 εξαιτίας της εξόδου της Πειραιώς στις αγορές με επιτόκιο 5%. Η έκδοση της Εθνικής διέθετε επιτόκιο 4,75% και αμέσως έφθασε στις τιμές που είχε  εκδοθεί. Η συγκυρία για τις ελληνικές μετοχές είναι μοναδική καθώς τα emerging funds – εν μέσω της καταιγίδας σε Ρωσία- Τουρκία, έχουν μια αγορά η οποία έχει ευρώ και δεν επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις. Θα έλεγε μάλιστα κανείς πως, οι αλλαγές που έχουν ξεκινήσει στον χάρτη και τα σύνορα ευνοούν την χώρα μας – η οποία παρά το πρόβλημα χρέους λαμβάνει συνεχή μηνύματα εμπιστοσύνης.     

Προς αυξήσεις κεφαλαίου – ομολογιακά

Δεδομένης της εξόδου στο εξωτερικό εταιρειών όπως η Coca- Cola, Βιοχάλκο, S&B κα είναι σχεδόν βέβαιο ότι, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν ομολογιακά, ή ακόμη και αυξήσεις κεφαλαίου στις θυγατρικές της Βιοχάλκο, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει και ο Τιτάνας που είχε εκδώσει πρώτος πέρυσι ομόλογο. Πρόσφατα, όμως, ανακοινώθηκαν σημαντικές επενδύσεις όπως τα 41 εκατ. λίρες της Ελβάλ, τα 100 εκατ. ευρώ του Τιτάνα.