Μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές με φόντο τις ελπίδες των επενδυτών για μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Επιπρόσθετα η επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Janet Yellen έδωσε ώθηση στις μετοχές όταν ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα πράγματα που έχει να κάνει η Fed για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,1% διαπραγματευόμενος κοντά σε υψηλό τριών εβδομάδων και σημειώνοντας άνοδο για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς έκλεισε το τρίμηνο. 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,27% στις 6.598 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,33% στις 9.556 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,44% στις 4.392 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,73% στις 21.655 μονάδες ενώ στην Μαδρίτη ο IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,12% στις 10.341 μονάδες.

Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,07% στις 334 μονάδες.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τέσσερα χρόνια, σε μια πτώση μεγαλύτερη από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές. O δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε το Μάρτιο στο 0,5% σε ετήσια βάση από 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν υποχώρηση του πληθωρισμού αλλά στο 0,6%.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι ψηφοφόροι σε Γαλλία και Τουρκία πήγαν στις κάλπες για τις τοπικές εκλογές. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπέστη ήττα με την άνοδο της αντιπολίτευσης και την ενίσχυση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Λεπέν.

Στην Τουρκία, παρά την πολιτική αναταραχή ο Ερντογάν είναι ο νικητής των τοπικών εκλογών και τώρα αναμένεται να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο. Ο τουρκικός δείκτης BIST 30 κατέγραψε άνοδο 0,72%, ενώ η λίρα ενισχύθηκε σε υψηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου.

Η Novartis ενισχύθηκε 4,15% μετά την ανακοίνωση της εταιρίας σχετικά με τις κλινικές δοκιμές ενός φαρμάκου που έδειξαν ότι η λήψη του από ασθενείς με χρόνια καρδιοπάθεια, παρέτεινε τη ζωή τους. Η Banca Monte dei Paschi di Siena σημείωσε άνοδο 4,87% καθώς έγινε γνωστό ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος της πουλάει επιπλέον μετοχές. Η Telekom Austria ενισχύθηκε 0,42%.

Η Drillisch σημείωεσε άνοδο 3,06% μετά από ανακοίνωση ότι ενδέχεται να πληρώσει ένα ειδικό μέρισμα ή να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών.

Στις 3 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 0,25%, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Στη Γερμανία, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 1,3% τον περασμένο μήνα.

Η “σημαντική επιβράδυνση” στην αγορά εργασίας αποτελεί απόδειξη ότι η τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστούν για “κάποιο διάστημα”, δήλωσε η πρόεδρος της Fed Janet Yellen, μιλώντας σε συνέδριο στο Σικάγο. 

Ο μεγάλος αριθμός των εργαζομένων που έχουν μερική απασχόληση, των στάσιμων μισθών, του χαμηλού ποσοστού του εργατικού δυναμικού και οι παρατεταμένες περίοδοι υψηλής ανεργίας δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι της Fed πρέπει να συνεχίσουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε η Υellen.

“Η δέσμευσή μας στα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα χρειαστεί για κάποιο διάστημα. Πιστεύω ότι αυτή την άποψη συμμερίζονται και οι συνάδελφοί μου, που παίρνουν αποφάσεις στη Fed”, είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας. “Τα σημάδια από τη Μεγάλη Υφεση παραμένουν και η επίτευξη των στόχων μας θα πάρει κάποιο χρόνο.”