(Upd 19:20)

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, παίρνοντας ώθηση από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας στη Γερμανία. Παράλληλα, οι επενδυτές να προεξόφλησαν παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), λόγω των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100  κέρδισε 0,83% στις 6.653 μονάδες, ο γερμανικός DAX  ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 9.604 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,81% στις 4.427 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,61% στις 336,35 μονάδες, ενώ ο όγκος συναλλαγών του δείκτη ήταν κατά 21% υψηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αξιολογούν την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα τόνωσης την προσεχή Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση της στην Φρανκφούρτη. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των αδύναμων τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη. Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αγγίζει το 0,5%, γεγονός που προσθέτει πίεση στην ΕΚΤ η οποία έχει θέσει στόχο πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%. 

Ο Howard Archer, οικονομολόγος της IHS Global Insight, περιέγραψε τα στοιχεία ως “άβολα και μη ευπρόσδεκτα” για την ΕΚΤ. Οι αδύναμες ή με πτωτική τάση τιμές καταναλωτή θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ήδη εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης καθώς ο κόσμος δεν καταναλώνει με την προσδοκία για περαιτέρω πτώση των τιμών.

Κοντά σε υψηλό τριετίας παραμένει η μεταποίηση της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, δίνοντας ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της περιοχής επιταχύνει.

Ο PMI Μαρτίου υποχώρησε στο 53 από το 53,2 του Φεβρουαρίου, εναρμονισμένος με τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το 50, που υποδεικνύει επέκταση, από τον περασμένο Ιούλιο. Επιπλέον, οι δείκτες των τεσσάρων μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης δίνουν ενδείξεις ανάπτυξης. 

Tην ίδια ώρα, η ανεργία στην Ευρωζωνη παρέμεινε αμετάβλητη το Φεβρουάριο στο 11,9% έναντι 12% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τη Eurostat. Στη Γερμανία, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε για τέταρτο συνεχή μήνα το Μάρτιο. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 12.000 στα 2,901 εκατομμύρια από 2,914 εκατομμύρια το Φεβρουάριο.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης μεταποίησης του  Institute for Supply Management διαμορφώθηκε στις 53,7 μονάδες το Μάρτιο από 53,2 μονάδες το Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα φθάσει τις 54 μονάδες.

Στην Ασία, τα πρόσημα ήταν μεικτά σε μια υποτονική συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση.

Ανάμικτα ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη μεταποίηση στην Κίνα τον Μάρτιο, με τον δείκτη PMI που δημοσιεύει η HSBC να υποδεικνύει περαιτέρω εξασθένηση της δραστηριότητας, σε αντίθεση με τον επίσημο PMI που έδειξε επέκταση.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της HSBC υποχώρησε, για τρίτο συνεχή μήνα, στις 48 μονάδες από 48,5 μονάδες τον Φεβρουάριο – το χαμηλότερο σημείο από τον περσινό Ιούλιο.

Νωρίτερα, ο επίσημος PMI είχε δείξει μικρή ανάκαμψη στις 50,3 μονάδες από 50,2 μονάδες, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για διατήρηση του δείκτη στις 50,2 μονάδες.

Στο μεταξύ στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει δώσει εντολή για μερική αποχώρηση των στρατευμάτων της από την περιοχή κοντά στα ανατολικά σύνορα της χώρας, σύμφωνα με το Reuters. 

Στο ταμπλό, με κέρδη 7,3% έκλεισε η Alstom, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2012. Η αγορά υποδέχτηκε πολύ θετικά τη συμφωνία πώλησης ειδικής μονάδας παραγωγής στην Triton, έναντι του ποσού των 730 εκατ. ευρώ.

Άλμα 19% κατέγραψε η Metso, μετά το δημοσίευμα των Times ότι η Weir Group εμφανίζεται πρόθυμη να καταβάλει αντίτιμο 30 ευρώ ανά μετοχή για την εξαγοράς του φινλανδικού ομίλου.

Κέρδη 7,9% σημείωσε και η Aberdeen Asset Management, καθώς ανακοίνωσε ότι το όφελος από την απόκτηση της Scottish Widows Investment Partnership είναι μεγαλύτερο του αναμενομένου.