Του Αντώνη Τάντουλου 
 
Αναμενόμενη η αύξηση του volatility (μεταβλητότητα) στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου της χρονιάς με τους διεθνείς fund managers να κινούνται διερευνητικά και τους εγχώριους επενδυτές να εξακολουθούν να διακατέχονται από το δίλημμα για το κατά πόσο πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε τοποθετήσεις, ή να υιοθετήσουν την τακτική των επαγγελματιών και να προβούν σε σταδιακό «χτίσιμο» θέσεων. 
 
Απάντηση βέβαια δεν είναι εύκολο να δοθεί μια και το ισοζύγιο των θετικών εξελίξεων για την Ελληνική οικονομία παραμένει θετικό και από την άλλη το προηγούμενο ράλι του ΧΑ (+16% για τον Γ.Δ. στο πρώτο τρίμηνο)  ωστόσο δεν παύει να λειτούργει ανασταλτικά. 
 
Ο Γενικός Δείκτης, με συχνές εναλλαγές προσήμων, έκλεισε τελικά ανοδικά κατά 0,52% στις 1.342 μονάδες με τον τζίρο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 130 εκατ. ευρώ.. (Δείτε περισσότερα εδώ)
 
Ανάλογη ήταν η εικόνα και στο Χρηματιστήριο Παραγώγων της Αθήνας όπου το προθεσμιακό συμβόλαιο του 25άρη εναλλάσσονταν από premium σε discount έναντι του δείκτη της spot αγοράς. Σημειώνεται πάντως ότι οι μεγάλες εντολές αγοράς εξακολουθούν να εμφανίζονται σε όλα τα βάθη του future, με την υπενθύμιση πως κατά το τελευταίο roll over του Μαρτίου ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών πραγματοποιήθηκε ελαφρά χαμηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση. 
 
Αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι ανοιχτές θέσεις (open interest) παραμείνουν σε πάνω από 52 χιλ. συμβόλαια σημαίνει πως  οι μεγάλοι traders του ΧΠΑ διατηρούν τα πονταρίσματα ανοιχτά προσβλέποντας σε μελλοντικά κέρδη κυρίως από την long κατεύθυνση. 
 
Έντονη παρέμεινε επίσης η κινητικότητα στο future επί του τίτλου της Alpha Bank με σημαντικό όγκο εντολών πώλησης, ένδειξης πως εισαγωγή των νέων μετοχών στις 7 Απριλίου δημιουργούν συνθήκες που δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτες οι σοφιστικέ παίκτες, ενώ με μικρό premium διαπραγματεύεται και το συμβόλαιο της Πειραιώς μετά το χθεσινό «φαινόμενο ελατηρίου» που πραγματοποίησε ότι τίτλος της τράπεζας χθες. 
 
Όσων αφόρα την εικόνα στο παραδοσιακό ταμπλό αξίζει να σημειωθεί πως μετά και την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2013 οι διαχειριστές έχουν πλέον πιο ξεκάθαρο «μπούσουλα», χρειάζεται όμως ο σχετικός χρόνος για να αναλυθούν οι οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων επιχειρηματικών ομίλων. 
 
Επιπροσθέτως η αγορά εξακολουθεί να κάνει focus στην μετοχή της Eurobank και της Εθνικής, ενώ στα πηγαδάκια της αγοράς από χθες κυριαρχεί το ερώτημα αλλα και τα σενάρια αφενός για το επίπεδο όπου η Eurobank θα πραγματοποιήσει την ΑΜΚ μα ιδιωτικά κεφάλαια και αφετέρου για το που βρίσκεται το ενδεδειγμένο σημείο εισόδου της μετοχής της ΕΤΕ.