Οι ροές στα χρηματιστηριακά funds παραμένουν θετικές παρά την έξαρση στα γεωπολιτικά, σύμφωνα με την HSBC.

Τα επενδυτικά κεφάλαια παραμένουν underweight σε κλάδους που έχουν υψηλό beta.

Μέταλλα, ενέργεια και εταιρείες κοινής ωφέλειας είναι οι εναλλακτικές επενδυτικές ιδέες για την Ευρώπη.

Οι μικροεπενδυτές συνεχίζουν να αγοράζουν μετοχές αλλάζοντας θέσεις στις αναδυόμενες αγορές στην Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ. Όπως σημειώνεται, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες πωλήσεις σε μετοχές της Ιαπωνίας που είναι μια αλλαγή στάσης σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.  Στην Ευρώπη η Γερμανία δείχνει, μετά τις διαρθρωτικές κινήσεις, σαν μια αγορά που υπόσχεται άνοδο.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα funds πουλάνε θέσεις στις ανεπτυγμένες αγορές της Ασίας. Επίσης, έχουν μειώσει θέσεις από την αρχή του χρόνου σε βασικές τοποθετήσεις σε γερμανικές μετοχές.

Αυτό βεβαίως δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη διότι η Γερμανία πέφτει όταν η ανάπτυξη μειώνει τις αναδυόμενες οικονομίες εξαιτίας της έκθεσης των γερμανικών εταιρειών στις αγορές αυτές.

Από την άλλη πλευρά, η έκταση των πωλήσεων είναι ασυνήθιστη και καθιστά εκ νέου ενδιαφέρουσες τις τιμές στην Γερμανία.

Τα μεγάλα αμοιβαία κεφάλαια διατηρούν αυξημένες θέσεις στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών, χρηματοοικονομικών, υγείας και βιομηχανίας. Το ρίσκο για όλους αυτούς τους κλάδους είναι ότι το σύνολο της αγοράς θεωρεί ότι θα πάνε καλά και είναι τοποθετημένοι.

Αυτό σημαίνει ότι είναι ευάλωτοι σε αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά τις πτώσεις των μετοχών τους. Ειδικά ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών έχει ένα τοξικό στοιχείο συνδυασμού αυξημένων θέσεων και πρόσφατης υποαπόδοσης.

Αντίστοιχο ρίσκο διαμορφώθηκε και για τον κλάδο της βιομηχανίας.

Οι επενδυτικές ιδέες που φαίνεται ότι μπορούν να αποδώσουν είναι ο κλάδος της ενέργειας, μετάλλων- πρώτων υλών και ΙΤ (τεχνολογίας).

Η ενέργεια ειδικά φαίνεται ο πιο ενδιαφέρων κλάδος καθώς έχει υποπαδώσει τους τελευταίους μήνες.

Τα στοιχεία είναι λιγότερο ξεκάθαρα για τις τηλεπικοινωνίες και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας. Μεγάλα αμοιβαία κεφάλαια είναι υποεπενδεδυμένα στις εταιρείες κοινής ωφέλειας και έχουν παραμείνει έτσι την τελευταία πενταετία.