(upd 19:05)

Οι ευρωπαϊκές αγορές διεύρυναν το μεγαλύτερο σερί κερδών από τον Οκτώβριο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για  την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν ελαφρώς χειρότερα από ό,τι αναμενόταν, κι ενώ δημοσιεύματα θέλουν την ΕΚΤ να προχωρά σε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα  Frankfurter Allgemeine Zeitung. πρόκειται για μοντέλα που μετρούν τις οικονομικές επιπτώσεις ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων (ή αλλιώς τυπώματος χρήματος) συνολικού ύψους 1 τρισ. ευρώ που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, V. Constancio, ωστόσο, δήλωσε άγνοια επί του θέματος, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για το δημοσίευμα της FAZ. Με δηλώσεις του στο CNBC, ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αγοράς τίτλων, λέγοντας ότι εάν αυτό συμβεί,  θα είναι μια γενική κίνηση νομισματικής πολιτικής, και δεν θα εστιάζει σε συγκεκριμένες χώρες.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.696 μονάδες με άνοδο 0.58%, ο γερμανικός DAX στις 9.696 μονάδες με άνοδο 0,70% και ο Cac 40 στο Παρίσι στις 4.485 μονάδες με άνοδο 0,67%.

Κέρδη 0,69% στο Μιλάνο με τον FTSE MIB στις 22.144 μονάδες, ενώ και ο ισπανικός IBEX35 σημείωσε άνοδο 0,75% στις 10.663 μονάδες.

Στις 339 μονάδες ο Stoxx 600 με κέρδη 0,52%, για ένατη μέρα. Ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο κατά 4,2% από τις 24 Μαρτίου καθώς τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, δημιούργηθηκαν 192.000 θέσεις εργασίας το Μάρτιο έναντι εκτιμήσεων για 200.000. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργία παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,7% έναντι εκτιμήσεων για 6,6%.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι διατηρεί την νομισματική της πολιτική αμετάβλητη, παρά την προτροπή για ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικά με τις τιμές καταναλωτή.Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προέβλεψε μια “παρατεταμένη περίοδο” χαμηλού πληθωρισμού και δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πρόθυμη να εξετάσει περαιτέρω νομισματική χαλάρωση. Ακόμη, ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει συζητήσει το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και για άλλα παρεμβατικά μέτρα. 

Η EasyJet σημείωσε άνοδο 2% μετά την ανακοίνωση της εταιρίας χαμηλού κόστους για αύξηση των επιβατών τον Μάρτιο. Η Mediaset ενισχύθηκε 13% καθώς ο όμιλος τηλεοπτικών παραγωγών που ανήκει στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προβαίνει σε πώληση μεριδίου 25%.

Η Remy Cointreau σημείωσε άνοδο 3,5% μετά τις πληροφορίες ότι η Brown-Forman, η οποία έχει το brand Jack Daniels, εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς της εταιρείας παρασκευής κονιάκ.

Η Renault κέρδισε 1,6% ενώ δημοσίευμα της Les Echos ανέφερε ότι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε το εργατικό κόστος πάνω από 4% μετά την συμφωνία της διοίκησης με το προσωπικό για διευρυμένο ωράριο εργασίας. 

Ράλι 7% για την εταιρεία τσιμέντου Holcim μετά τις φήμες για συνεργασία με την μέχρι τώρα αντίπαλο Lafarge. Η τελευταία κέρδισε 6,3%.

Κέρδη 4,7% για την Man Group στα 106,7 μετά την επαναγορά μετοχών και την αναβάθμιση από την HSBC σε overweight.

Πτώση 3% για την TNT Express NV στα 7,02 ευρώ και 2,6% για την EDP-Energias de Portugal SA στα 3,22 ευρώ.

Μακροοικονομικά στοιχεία

Νωρίτερα, πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών διαμορφώθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση για κεφαλαιουχικά και ενδιάμεσα αγαθά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Φεβρουάριο, έναντι ανόδου 0,1% που είχαν σημειώσει τον Ιανουάριο.

Η τέταρτη αυτή συνεχής μηνιαία άνοδος των βιομηχανικών παραγγελιών ήταν υψηλότερη από το +0,1% που ανέμεναν, κατά μέσο όρο, οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.