Το παγκόσμιο sell-off με οδηγό τον τεχνολογικό τομέα έφερε πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές με τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου να κλείνουν με απώλειες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,2% σπάζοντας το εννιαήμερο νικηφόρο σερί του. Οι τεχνολογικοί δείκτες συνέχισαν την πτώση που ξεκίνησε από την Wall την Παρασκευή.
Η Alcatel-Lucent έκλεισε με πτώση 3,5%, ενώ η Φινλανδική Νokia έχασε 3,9%. Η βρετανική εταιρεία παραγωγής μικροτσίπ, ARM κατέγραψε απώλειες 2,4%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 1,08% στις 6,623 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες 1,91% στις 9.511 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 1,08% στις 4.436 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,85% στις 21.988 μονάδες ενώ στην Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχώρησε 0,67% στις 1.606 μονάδες.
Ο Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,23% στις 335 μονάδες.
Οι ρωσικές μετοχές στον δείκτη MICEX σημείωσαν πτώση 3% επηρεασμένες από την είδηση του θανατηφόρου επεισοδίου με Ρώσο στρατιώτη να σκοτώνει Ουκρανό αξιωματικό.
Το κλίμα γύρισε αρνητικά μετά την ισχυρή πτώση του Nasdaq στη Wall Street, την περασμένη Παρασκευή. Υποχώρησε από το υψηλό έξι ετών ο Stoxx Europe 600.
Οι ασιατικές μετοχές επίσης σημείωσαν υποχώρηση με τις τεχνολογικές μετοχές να οδηγούν τις απώλειες, με τον ιαπωνικό Nikkei να σημειώνει πτώση 1,5%. Ο Nasdaq υποχώρησε κοντά στο 2,6% την Παρασκευή.
Ο Evan Lucas, στρατηγικός επενδυτής της IG υποστηρίζει ότι η έναρξη της περιόδου των αμερικανικών εταιρικών αποτελεσμάτων θα είναι καταλυτική για την αγορά αυτή την εβδομάδα.
Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση για τέταρτο μήνα το Φεβρουάριο δίνοντας ενδείξεις ότι η ανάπτυξη στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, επιταχύνει.
Η παραγωγή σκαρφάλωσε 0,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 0,3%.
Ο Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1% στις 335,38 μονάδες, στο Λονδίνο. Την περασμένη Παρασκευή ο δείκτης σημείωσε άνοδο για ένατη μέρα, προσθέτοντας εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 1,6%, εν μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών αλλά και των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας και τη μεταποίηση στις ΗΠΑ που ενίσχυσαν την αισιοδοξία για βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας. Τα συμβόλαια στον δείκτη FTSE 100 υποχώρησαν 0,6% σήμερα.
Οι τεχνολογικές μετοχές κατέγραψαν απώλειες 1,9%, με την United Internet να υποχώρησε 4,26%, η Iliad να υποχώρησε 5,45%.
Η Holcim ενισχύθηκε 1,62% και η Lafarge σημείωσε άνοδο 2,57% μετά την συμφωνία για συγχώνευση τους, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία με περισσότερα από 40 δισ. δολάρια σε πωλήσεις. Η Altice σημείωσε άλμα 11,48%, ενώ η Bouygues υποχώρησε 5,95% μετά την συμφωνία με την Vivendi για πώληση της μονάδας τηλεφωνίας SFR στην Altice, σε μια συμφωνία αξίας τουλάχιστον 17 δισ. ευρώ.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.