Σύσταση “αγορά” για τον DAX και τον Euro Stoxx 50 σε ότι αφορά την Ευρωζώνη βγάζει η Raiffeisen Bank στην τριμηνιαία της έκθεση για τις προοπτικές των αγορών μετά τις πρόσφατε διορθώσεις. Σύμφωνα με τους αναλυτές της αυστριακής τράπεζας, που έχει τη μεγαλύτερη παρουσία δυτικής τράπεζας σε αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής και της ανατολ. Ευρώπης, οι γεωπολιτικές εντάσεις θα συνεχίσουν για κάποιο διάστημα ακόμη να επηρεάζουν την κίνηση των μετοχών. Ωστόσο επισημαίνουν ότι ένας εκ των κύριων παραγόντων που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο είναι η εταιρική κερδοφορία. 
 
Σύμφωνα με το Report της Raiffeisen Bank για τις αγορές στο β’ τρίμηνο, στην αρχή της χρονιάς είχαν τονωθεί οι ελπίδες για καλύτερες προοπτικές αποδόσεων απ’ τις αγορές μετοχών της Ευρωζώνης. Σ’ αυτό συνετέλεσαν η μείωση των risk premium στην Ευρωπεριφέρεια, η βελτίωση των βασικών οικονομικών δεικτών και γενικά η μεγαλύτερη επενδυτική αισιοδοξία για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Το πόσο όμως γρήγορα τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν φάνηκε απ’ την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης κατά την Ρωσοουκρανική κρίση και απ’ τα φτωχά αποτελέσματα που επέδειξε η κινεζική οικονομία, όπως σημειώνει. Καθώς αυτοί οι δύο αυτοί παράγοντες κατ’ ουσίαν διέγραψαν τα κέρδη που “χτίστηκαν” απ’ την αρχή της χρονιάς. 
 
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας η πρόσφατη ανάδειξη της γεωπολιτικής έντασης προς το παρόν αναγκάζει τους επενδυτές να έχουν μία πιο προσεκτική στάση απέναντι στις ευρωπαϊκές αγορές. Ως εκ τούτου τόσο ο DAX όσο και ο EuroStoxx 50 έχουν χάσει σημαντικό έδαφος. Ωστόσο με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία και τις προοπτικές οι αναλυτές της αυστριακής τράπεζας υπογραμμίζουν ότι παραμένουν ανέπαφες οι εκτιμήσεις για μία θετική εξέλιξη των κύριων δεικτών της Ευρωζώνης. 
 
Οι προοπτικές των εταιρειών κερδών, η περαιτέρω σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη και η έλλειψη εναλλακτικών επενδύσεων που προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις αποτελούν τους κύριους παράγοντες ως προς αυτό. Ωστόσο οι αναλυτές δεν παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η ένταση στις αγορές παραμένει αν και οι ίδιοι θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία ενώ το βασικό της σενάριο παραμένει η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.