της Ελένης Στεργίου

(Upd 15.00) Αν κάτι δεν πέσει, δεν ανεβαίνει…  Με αυτή την αρχή λοιπόν πορεύονται πολλοί επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι επιθυμούν να επωφεληθούν και στην πτώση και στην άνοδο. Μετά την υπεραισιοδοξία που επικράτησε για την πορεία των παγκόσμιων χρηματιστηρίων και ειδικότερα για την Αμερική, έρχεται να επικρατήσει η άποψη της επικείμενης διόρθωσης που μπορεί να λάβει άμεσα χώρα.

Διαγράμματα. που συσχετίζουν και αποδεικνύουν την τρομακτική ομοιότητα της τωρινής πορείας των αγορών με εκείνη του κραχ του 1929, κάνουν το γύρο των χρηματιστηριακών και έχουν αρχίσει να πανικοβάλλουν τους επενδυτές… (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εδώ).

Είναι  λοιπόν λογική αυτή η ανησυχία ή απλά οι φήμες βολεύουν τους σορτάκηδες;  Ο όρος σορτάρισμα, όπως λέγεται στη χρηματιστηριακή αργκό  (short selling) χρησιμοποιείται για να περιγράψει όσους παίζουν στο χρηματιστήριο και προσπαθούν να βγάλουν χρήματα ποντάροντας στην πτώση της τιμής μιας μετοχής ή δεικτών για να κερδίσουν. Όταν, φυσικά, οι άλλοι χάνουν….
Σύμφωνα με χρηματιστές και ξένους διαχειριστές, η πορεία των παγκόσμιων χρηματιστηρίων -η υπερβολική άνοδος-δικαιολογεί μία επικείμενη μεγάλη διόρθωση και όπως τονίζουν στο newmoney.gr αυξάνονται όσοι ποντάρουν σε αυτό και αναμένεται πτώση στις επόμενες συνεδριάσεις.

Οι Κασσάνδρες, πέρα από το γεγονός ότι βασίζονται σε δεδομένα, υιοθετούν, επίσης, και τη θεωρία του “Μαύρου Κύκνου”, που θα αποτελέσει και την αφορμή για τη βουτιά. Είναι το απρόβλεπτο γεγονός που λαμβάνει χώρα σε μια οποιαδήποτε σειρά πιθανών και συνηθισμένων γεγονότων σε κάθε δραστηριότητα και ανατρέπει δραματικά προς το χειρότερο…. Τι μπορεί να είναι αυτό;

Μπορεί να είναι δυσμενείς ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας και ειδικά της Αμερικής ή της Κίνας. Αυτή την εβδομάδα υπάρχουν πολλά νέα: -Ενάρξεις νέων κατοικιών, αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας,στη δημοσιότητα το Feige Book της Fed, που θα δείξει τι σκέφτονται οι ιθύνοντες χάραξης νομισματικής πολιτικής να πράξουν στην επόμενη συνεδρίαση (είναι βασικός παράγοντας διακύμανσης των αγορών).

Επίσης, θεωρείται ότι τα παγκόσμια χρηματιστήρια έχουν σημειώνει μεγάλη άνοδο και είναι υπερτιμημένα, ειδικά η Wall Street. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 19% από τις αρχές του 2013. Το 1987, ο δείκτης στη Wall Street κέρδισε πάνω από 30% έως τις 30 Αυγούστου και στη συνέχεια σημείωσε μια πτώση της τάξης του 36% από το υψηλό της 25ης Αυγούστου έως το χαμηλό του Οκτωβρίου.
 
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι αναλυτές περίμεναν ένα χρηματιστηριακό κραχ ήταν ότι πολλές από τις μετοχές είναι υπερτιμημένες και οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο μόνος τρόπος η χρηματιστηριακή αγορά να μπορεί να ανεβεί από εδώ και πέρα είναι όταν οι εταιρείες ανακοινώσουν μεγάλη αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας, κάτι που ισχύει και για το ελληνικό χρηματιστήριο. Όπως αναφέρουν, μπορεί τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών της Ευρώπης να βελτιώνονται και το 2013 να εξέπληξαν ευχάριστα τους αναλυτές, το 2014 όμως δεν βλέπουν μεγάλη αλλαγή της εικόνας.

Ταμπλό

Με απώλειες ξεκινά η εβδομάδα για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη σκιά της κλιμάκωσης της βίας στην Ουκρανία, αλλά και του συνεχιζόμενου sell-off των τεχνολογικών μετοχών,  ενώ ήδη ο Stoxx Europe 600 έχει μπει απ’ την περασμένη εβδομάδα σε τροχιά διόρθωσης καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και ένα μήνα. 
 
Σήμερα ο δείκτης υποχωρεί γύρω στο 0,5%. Ο DAX στη Φρανκφούρτη έχει απώλειες 0,58%, ο CAC 40 στο Παρίσι 0,48% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο 0,41%.  Απώλειες 1,33% για τον IBEX 35 στη Μαδρίτη και 0,94% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο. 
 
Της πτώσης ηγείται ο τεχνολογικός τομέας.Η μετοχή της Ericsson υποχωρεί 3,9%, η STMicro βυθίζεται 1,9% και η Alcatel-Lucent καταγράφει απώλειες 1,9%.
 
Παράλληλα, πτώση 4,4% σημειώνει η PSA Peugeot Citroen, η Kuehne & Nagel International υποχωρεί 3,4% μετά την ανακοίνωση πωλήσεων που ήταν χαμηλότερες των εκτιμήσεων, ενώ η Symrise AG καταγράφει απώλειες 2% μετά την πρόταση εξαγοράς της Diana Group.

 
Νωρίτερα η Eurostat ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 0,2% από τον Ιανουάριο, όσο δηλαδή περίμεναν οι αναλυτές. Από τις ΗΠΑ αναμένονται στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου (15.00) και οι αναλυτές θεωρούν ότι θα καταδειχθεί τάση ανάκαμψης.