Η αδύναμη εικόνα της οικονομίας είναι προσωρινή, εκτιμά σε έκθεσή της η Deutsche Bank, η οποία εξακολουθεί να περιμένει επιτάχυνση της ανάκαμψης στα επόμενα τρίμηνα, αν και έχει υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για το 2014 σε αντιστοιχία με το αδύναμο α’ τρίμηνο.

Αν και η ανάπτυξη της Ευρώπης εξακολουθεί με μέτριους ρυθμούς, ο οίκος βλέπει κάποια ενθαρρυντικά σημάδια, ωστόσο παραμονεύει ο κίνδυνος της παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού ή ακόμη και ο αποπληθωρισμός.

Πιο συγκεκριμένα, η DB παραμένει αισιόδοξη για την παγκόσμια ανάπτυξη που την τοποθετεί στο 3,4% για το 2014 και  στο 3,9% για το 2015, έναντι του 2,8% το 2013. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ προβλέπεται στο 3,1% το 2014 και στο 3,8% το 2015, ενώ η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται στο 1,1% το 2014 και στο 1,5% το 2015, με την υποτονική ανάκαμψη να παίρνει ώθηση από την εγχώρια ζήτηση, τις εξαγωγές και τη χαμηλότερη δημοσιονομική πίεση. Τέλος, στις αναδυόμενες αγορές η πρόβλεψη για ανάπτυξη υποχωρεί στο 4,7% το 2014 και στο 5,2% το 2015, καθώς η εικόνα της Κίνας υποβαθμίστηκε λόγω της επιβράδυνσης του α’ τριμήνου, αλλά και των χαμηλότερων προσδοκιών για επενδύσεις.

Παράλληλα, υπάρχει και το γεωπολιτικό ρίσκο, με την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης λόγω Ουκρανίας και απειλής για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει ότι τελικά θα ακολουθήσει περαιτέρω χαλάρωση στους μήνες που έρχονται, ξεκινώντας πιθανότατα από την αγορά ιδιωτικών assets (private QE) κατά το β’ εξάμηνο του έτους.

“Ωστόσο, αυτό θα ήταν σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικό στην Ευρώπη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, καθώς τα πολιτικά εμπόδια παραμένουν σημαντικά. Θα περιμέναμε να πραγματοποιηθεί “δημόσιο QE”, εάν  χειροτέρευε ο πληθωρισμός και το οικονομικό outlook”.

Στο παρακάτω γράφημα φαίνονται καθαρά οι διαφορές μεταξύ ενός πιθανού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ για την Ευρώπη και του αντίστοιχου για τις ΗΠΑ από τη Fed.

Βραχυπρόθεσμα ο οίκος αναμένει ότι το περιβάλλον αβεβαιότητας θα παραμείνει, ενόψει μάλιστα και των εκλογικών αναμετρήσεων σε σημαντικές αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Νότια Αφρική, οι οποίες αναμένεται ότι θα βοηθήσουν στην επίλυση σημαντικών πολιτικών θεμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές προτιμήσεις της Deutsche Bank, σημειώνει πως οι μετοχές παραμένουν  ελκυστικές, θεωρεί τα ομόλογα ακριβά, ενώ σημειώνει ότι η ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα οδηγήσει τη Fed σε ταχύτερη και συντομότερη αύξηση των επιτοκίων.