Του Δημήτρη Παφίλα

Οι δέκα ημέρες που συγκλόνισαν (και οδήγησαν τελικώς σε πλήρη κατάρρευση) την Οδό Αθηνών, ξεκίνησαν μετά τις 20 Μαρτίου, με το σκηνικό να αλλάζει άρδην στις 10 Απριλίου, όταν ολοκληρώθηκε η έκδοση του ελληνικού ομολόγου που υπερκαλύφθηκε με προσφορές άνω των  20 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης από τις 1.353 μονάδες στις 2 Απριλίου έφθασε στις 1.204 μονάδες χάνοντας πάνω από 11%, εν μέσω δυο αυξήσεων κεφαλαίου, του ελληνικού ομολόγου και της νέας αύξησης της Εθνικής Τράπεζας.    

Πτώση 3,4% στο ΧΑ υπό το βάρος αύξησης κεφαλαίου από την Εθνική – Στις 382-385 ο Κ.Μ.Ο των 200 ημερών για τον FTSE25

Τότε, στις 20 Μαρτίου αλλά  και νωρίτερα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δήλωνε ότι θα προχωρήσει στην κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών δίχως να πραγματοποιήσει  αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά χρησιμοποιώντας μόνο  κινήσεις που θα κάλυπταν τα 2,2 δισ. ευρώ που προέκυψαν από τα stress tests.  Μάλιστα, το επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει η Εθνική Τράπεζα ήταν το γεγονός ότι δεν ήθελε να επιβαρύνει τους μετόχους της, εξ ου και η απουσία της αύξησης κεφαλαίου.       

Μόλις, όμως, ολοκληρώθηκαν οι επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank (1,2 δισ. ευρώ) και της Τράπεζας Πειραιώς (1,75 δισ. ευρώ από το εξωτερικό και 175 εκατ. ευρώ από Ελλάδα) και ολοκληρώθηκε και η  έκδοση του ελληνικού ομολόγου, η κατάσταση άλλαζε άρδην και στην Οδό Αιόλου.  

Η πρωτοφανής ρευστότητα που εκδηλώθηκε προς τα ελληνικά assets, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ για το ομόλογο και τις τραπεζικές μετοχές, οδήγησε και την Εθνική Τράπεζα να οδηγηθεί στις αγορές καθώς υπάρχει υψηλή ζήτηση στο εξωτερικό για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

H αλλαγή στρατηγικής από την Εθνική: Από τη μη επιβάρυνση των μετοχών σε αύξηση 2,5 δισ. ευρώ 

Σύμφωνα με πηγές της Εθνικής Τράπεζας, “η αλλαγή της στάσης υπαγορεύθηκε  από τα διαφορετικά δεδομένα στις αγορές. Αφού υπάρχει ρευστότητα στο εξωτερικό  και η Εθνική θέλει να καλύψει τις ανάγκες της μέσω αύξησης κεφαλαίου προκειμένου να αυξηθεί ο Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας  στο 14%, τότε έπρεπε να προχωρήσουμε σε αυτή την απόφαση. Με την αύξηση 2,5 δισ. ευρώ και το ομολογιακό των 500 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτουμε τις ανάγκες και δεν χρειάζεται  να πωληθεί και η τουρκική τράπεζα Finanbank.”

Όμως, οι πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση της Εθνικής να  δέχθηκε πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού -η οποία τους ζήτησε να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου.

Σημαντικό Dilution

Όποια  κι αν είναι η αλήθεια, οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας θα υποστούν ένα σημαντικό dilution (αραίωση της αξίας  των μετοχών), καθώς θα εκδοθούν νέες μετοχές με μια αξία η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 2,70 – 3 ευρώ, όταν η προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου είχε πραγματοποιηθεί στα 3,70 ευρώ. Τώρα, οι μέτοχοι της Εθνικής θα πρέπει να προσβλέπουν σε μελλοντική αύξηση των κερδών, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εξαλειφθεί το dilution.

Aναστάτωση από την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου                    

Η νέα στρατηγική της Εθνικής  δημιούργησε, εκ των πραγμάτων, προβλήματα  και στις υπόλοιπες τράπεζες, αλλά και σε
οποιονδήποτε χρειάζεται κεφάλαια. Όπως είναι γνωστόν, η Eurobank τρέχει την αύξηση κεφαλαίου 2,86 δισ. ευρώ, η Alpha Bank είχε προγραμματίσει την έκδοση ομολογιακού έως 500 εκατ. ευρώ, ενώ αρκετές εταιρείες είχαν προγραμματίσει ομόλογα, όπως η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος και η Motor Oil.