(Upd 19:15)

Oι συμφωνίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές έφεραν κέρδη στις ευρωπαϊκές μετοχές, διευρύνοντας την άνοδο των δύο τελευταίων  εβδομάδων, αν και οι εξελίξεις από το Ουκρανικό μέτωπο περιόρισαν τη “χαρά” των επενδυτών, μετά και τις νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,2% στις 1.335,83 μονάδες ξεκινώντας θετικά την εβδομάδα.

Με το deal ύψους 100 δισ. δολαρίων να είναι στα σκαριά, η μετοχή της AstraZeneca εκτοξεύθηκε, σημειώνοντας κέρδη 14,2% βοηθώντας τον FTSE 100 να κλείσει με κέρδη της τάξης του 0,2% στις 6.700 μονάδες.

Παράλληλα, η περιπέτεια για το μέλλον της γαλλικής Alstom συνεχίστηκε το σαββατοκύριακο που πέρασε. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η γαλλική κυβέρνηση και η γερμανική Siemens – η οποία υποχωρεί 1,9%- παρενέβησαν με ένα σχέδιο για εξαγορά της μονάδας ενέργειας της εταιρίας.  Αυτό θα ήταν μια εναλλακτική λύση στην προτεινόμενη προσφορά της General Electric, η διοίκηση της οποίας αναμένεται να συνεδριάσει από κοινού με Γάλλους αξιωματούχους, σήμερα Δευτέρα.

Η Alstom έχει ζητήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της να παραμένει σε αναστολή μέχρι την Τετάρτη.

H Bayer σκαρφάλωσε 4,4%,  στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο μετά την ανακοίνωση κερδών του πρώτου τριμήνου που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Ο Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 0,15% στις 334,97 μονάδες στο Λονδίνο. Ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,3% την περασμένη εβδομάδα εν μέσω αυξημένης δραστηριότητας σε συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιριών κυρίως στον κλάδο υγείας.

Ωστόσο, το θετικό κλίμα επιβαρύνθηκε από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Την Κυριακή, φιλορώσοι ακτιβιστές στην ανατολική Ουκρανία, απήγαγαν Ευρωπαίους στρατιωτικούς παρατηρητές και κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία ενός περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού στο Ντονέτσκ. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αναμένεται να επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα ως απάντηση.

“Η πληροφόρηση που έρχεται από το Καπιτώλιο και την Ευρώπη κάνει λόγο για αυστηρότερες κυρώσεις, πιο άμεσες και πιο επαχθείς για τον στενό κύκλο του Πούτιν που θα διαταράξουν τις φυσιολογικές συνθήκες εμπορίου,” δήλωσε ο Evan Lucas, της IG Markets στο Bloomberg.

Οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν πτωτικά σήμερα, με τις μετοχές στο Τόκιο και την Σαγκάη να καταγράφουν απώλειες λόγω της κλιμακούμενης γεωπολιτικής έντασης στην Ουκρανία.