της Ελένης Στεργίου

Παρά τη διόρθωση που έχει καταγράψει το ελληνικό χρηματιστήριο τον τελευταίο μήνα, παραμένει μια αγορά με τις μεγαλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη σε ετήσια βάση, ενώ την τελευταία διετία έχει σημειωθεί άνοδος τιμών 160%.
Μέσα σε αυτό το διάστημα υπάρχουν οι χαμένοι και οι κερδισμένοι, ενώ προκύπτουν επενδυτικές ευκαιρίες. Οι πρωταγωνιστές στο 3μηνο είναι Fourlis, Intracom MIG, Plaisio και Τιταν.  Σε μηνιαία βάση τα μικρά κέρδη του μήνα σημείωσαν οι Σαράντης, Intracom και Πλαίσιο. Σε ετήσια βάση τα υψηλά κέρδη κατέγραψαν  η Τράπεζα Πειραιώς και ακολουθούν Εθνική, Aegean. (ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ)
Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους έχουν αυξηθεί οι αξίες κατά 7 δισ. Ευρώ περίπου, με τα περιθώρια περαιτέρω αύξησης να στενεύουν, με το πολλαπλασιαστή κερδών να είναι ήδη σε υψηλά σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2013.  Φυσικά, οι προβλέψεις για κερδοφορία το 2014 και το 2015, ειδικά των τραπεζών, δημιουργεί νέες συνθήκες και δημιουργεί ευκαιρίες. Φυσικά, αν τελικά πραγματοποιηθεί το αρνητικό σενάριο των επενδυτικών οίκων ότι ο Γενικός Δείκτης φτάσει υποχωρήσεις ακόμα και στις  1.150 με 1.100 μονάδες θα έχει σημειώσει διόρθωση 36% περίπου, διαγράφοντας τα κέρδη από πέρσι. Αυτό, σε συνδυασμό με τα καλύτερα εταιρικά αποτελέσματα θα θεωρείται για κάποιους μεγάλη ευκαιρία.
Ασχέτως με το παραπάνω σενάριο, οι αναλυτές βλέπουν ευκαιρίες για το 2014 και 2015, με βάση τις προοπτικές των αποτελεσμάτων. Αναφέρουμε ενδεικτικά εκείνες που οι αναλυτές αγαπούν περισσότερο:

1. ΔΕΗ. Αποτιμάται στο 0,44 της λογιστής αξίας με μεγάλη επιστροφή κερδών το 2015). Βλέπουν οι αναλυτές κέρδη άνω των 300 εκατ, ευρώ  και το 2014 στα 160 εκατ. Ευρώ. Οι τιμές στόχοι ποικίλουν, με την αισιόδοξη να είναι στα 16,80 και την μικρότερη στα  13,10 ευρώ.

2. Μυτιληναίος. Οι προοπτικές στην αγορά ενέργειας και οι προβλέψεις κερδοφορίας έχουν κάνει τους αναλυτές να πιστεύουν στην εταιρεία. Οι τιμές στόχοι είναι μέχρι τα 8,20, που σημαίνει περιθώριο ανόδου πάνω από το 19%.  Παρόμοιες προοπτικές βλέπουν και για ΜΕΤΚΑ με προβλεπόμενα κέρδη 90 εκατ. Ευρώ.

3. ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ. Τα έργα που θα ξεκινήσουν σε δρόμους, η καλή πορεία της ενέργειας και οι κατασκευές που έχει αναλάβει κυρίως στη Λιβύη κάνουν τους αναυτές να πιστεύουν ότι η κερδοφορία θα πάει αρκετά καλά έως 70 εκατ. Ευρώ.

4. ΕΥΔΑΠ. Η μετοχή θεωρείται ότι θα αποδώσει πολύ και εκείνη της ΕΥΑΘ. Η μετοχή να είναι τώρα στα 9 ευρώ, οι αναλυτές δίνουν άμεσο στόχο τα 11 ευρώ.

5. Σωληνουργεία Κορίνθου. Έχει αναλάβει μεγάλα πρότζεκτ, μεταξύ άλλων, την προμήθεια χάλυβα για τον αγωγό TANAP, αλλά και για TAP. Αυτό θα βελτιώσει αρκετά την κερδοφορία και τα περιθώρια ανόδου.

Επίσης, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις τράπεζες, με εισροή κεφαλαίων σχεδόν 10 δισ. Ευρώ, σε συνδυασμό με τη ταχύτερη βελτίωση της κερδοφορίας τους θα δώσει ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Εξάλλου, πρόσφατα η HSBC στη στρατηγική ανάλυσή της για τις αναδυόμενες αγορές τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο του κύκλου όπου οι μετοχές συνήθως φέρνουν καλές αποδόσεις και δηλώνει overweight για την ελληνική αγορά.   Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της HSBC το P/E της ελληνικής αγοράς είναι αυτή την ώρα υψηλό (ακριβό) δεδομένου ότι υπολογίζεται στο 21,4, ωστόσο η πρόβλεψη για το 2015 κατεβάζει τον ίδιο δείκτη στο 16,1 και για το 2016 στο 10,9, πράγμα που σημαίνει πως εκτιμά σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, άποψη με την οποία συνάδει και η γενικότερη πρόβλεψη για την χώρα.  Ανάλογης δε οπτικής γωνίας είναι και οι προβλέψεις για τα EPS growth (κέρδη ανά μετοχή) που ενώ για το 2014 είναι αρνητικά ενώ για το 2015 η εκτίμηση μιλά για 56,2% και για το 2016 για 46,9%.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Κερδισμένοι και χαμένοι στο 3μηνο
Όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα οι  Fourlis, Intracom MIG, Plaisio και Τιταν έχουν σημειώσει αποδόσεις που αγγίζουν έως το 40%. Στον αντίποδα, η Forthnet, Eurobank και Εθνική έχουν σημειώσει σημαντικές απώλειες.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2. Κερδισμένοι και χαμένοι στο μήνα
Οι μεγάλοι χαμένοι στο μήνα είναι πάλι οι τράπεζες. Με πρώτη την Εθνική, δεύτερη τη Eurobank και ύστερα ΟΤΕ, Τιταν ακολουθούν.  Τα μικρά κέρδη του μήνα σημείωσαν ο Σαράντης, Intracom και Πλαίσιο.
 

Κερδισμένοι

Χαμένοι

ΠΙΝΑΚΑΣ 3. Κερδισμένοι και χαμένοι των 365 ημερών

Οι αποδόσεις σε ετήσια βάση είναι τρελές. Όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα η τράπεζα Πειραιώς έχει σημειώσει κέρδη που ξεπερνούν το 500% (!) και ακολουθούν Εθνική, Aegean, Fourlis κλπ. Από τους χαμένους είναι η Alpha Bank, Μηχανική και Χαλκόρ.

Κερδισμένοι

Χαμένοι