του Α.Τάντουλου

Δυνατό παιχνίδι έλαβε χώρα χθες στο Χρηματιστήριο Παραγώγων της Αθήνας με τους market makers και τους traders να προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην πτώση του 25άρη. Συγκεκριμένα το future πραγματοποίησε κίνηση από το επίπεδο των 394 μονάδων περίπου έως τις 384 μονάδες, spread που είναι εξαιρετικά μεγάλο, δεδομένου πως κάθε μονάδα μεταφράζεται σε 5 ευρώ κέρδος ή ζημία ανάλογα του πως είναι τοποθετημένος οι επενδυτής (short ή long).

Επιπρόσθετα, ο όγκος συναλλαγών στο συμβόλαιο λήξεως Μαΐου έφτασε τα 8,5 χιλ. προθεσμιακά συμβόλαια ενώ στη λήξη του Ιουνίου πραγματοποιήθηκε όγκος 2,5 χιλ. συμβολαίων. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο έχει να κάνει με τις εντολές και τις πράξεις που τηρουμένων των αναλογιών ήταν μεγάλες και μαρτυρούν σημαντικού ειδικού βάρους πονταρίσματα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το μεσημέρι της Δευτέρας άλλαξαν χέρια με μια πράξη 986 συμβόλαια αξίας περίπου 2 εκατ. ευρώ που αν και κατά πάσα πιθανότητα αφορά πακέτο από market maker, δεν παύει να προκαλεί εντυπώσεις. Ενώ 1046 συμβόλαια διακινήθηκαν μια ώρα μετά, περίπου στις 3:00 το μεσημέρι.

Επίσης εκτελέστηκαν πάνω από 40 πράξεις από 50 έως 167 συμβόλαια ειδικά στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και αυτό  μπορεί να οφείλεται στο κλείσιμο short θέσεων. Αν ισχύει κάτι τέτοιο μπορούμε να θεωρήσουμε πως οι επενδυτές των παραγώγων θεώρησαν πως κάπου εδώ τελειώνει η βραχυπρόθεσμη πτώση της αγοράς και αυτό προφανώς θα το διαπιστώσουμε στην πράξη.

Στην αντίθετη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με νέο κύκλο short positions από την στιγμή που άρχισαν να χάνονται οι πρώτες στηρίξεις.