(upd 23:05)

Ο Dow και ο S&P 500 πέρασαν σε αρνητικό έδαφος, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με θετικό πρόσημο, με τους επενδυτές να “ζυγίζουν” τόσο τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν εταιρείες όπως οι ConocoPhillips, ExxonMobil και MasterCard, όσο και τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Στους επιμέρους δείκτες, ο Dow μετά το χθεσινό ρεκόρ του για το 2014, έκλεισε με πτώση 0,1% στις 16.558,87 μονάδες, ο Nasdaq στις 4.127,45  (+0,3%) και ο S&P 500 με οριακή υποχώρηση 0,1%, στις 1.883,69 μονάδες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Μάρτιο, έναντι αύξησης 0,2% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2009.

Το ποσοστό αποταμίευσης στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 3,8% από 4,2% τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,5% τον Μάρτιο.

Ταυτόχρονα, αύξηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, ωθούμενη από την βελτίωση στον ρυθμό ανάπτυξης της απασχόλησης. Το Institute for Supply Management (ISM) ανακοίνωσε πως ο δείκτης δραστηριότητας στα εθνικά εργοστάσια αυξήθηκε στο 54,9 τον Απρίλιο από 53,7 τον Μάρτιο, στο καλύτερο σημείο από τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο απροσδόκητη αύξηση παρουσίασαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας φθάνοντας σε υψηλό εννέα εβδομάδων, καθώς αυξήθηκαν κατά 14.000, στις 344.000, την εβδομάδα που έληξε στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου.

Η Exxon Mobil σημείωσε άνοδο μετά την ανακοίνωση των κερδών του πρώτου τριμήνου που υποχώρησαν λιγότερο από ότι αναμενόταν. Η Avon Products υποχώρησε αμέσως μετά την ανακοίνωση μικρότερων του αναμενόμενου κερδών για το πρώτο τρίμηνο και την αποκάλυψη ότι θα καταβάλλει πρόστιμο 135 εκατ. δολαρίων στην αμερικανική κυβέρνηση εξαιτίας μιας υπόθεσης δωροδοκίας.  

Το δολάριο ενισχύθηκε και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε 3 μονάδες βάσης στο 2,614%. 

Παράλληλα, τα futures του χρυσού παράδοσης Ιουνίου σημείωσαν πτώση 1% στα $1.283,40. Τα futures του αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 40 σεντς στα $99,42 το βαρέλι.  

Ασια

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι ιαπωνικές μετοχές την Πρωτομαγιά επηρεασμένες από το χθεσινό υψηλό της Wall Street αλλά και εν μέσω αισιοδοξίας από την ανακοίνωση της Fed ότι ισχυροποιείται το momentum για την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα χθες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις, η Fed αποφάσισε ομόφωνα να συνεχίσει την περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μειώνοντας κατά άλλα 10 δισ. δολάρια τις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

Παράλληλα, προέβλεψε επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και αύξηση των καταναλωτικών δαπανών το επόμενο διάστημα, διατηρώντας παράλληλα σταθερό το guidance για την πορεία των επιτοκίων και επαναλαμβάνοντας την δέσμευσή της να κρατήσει χαμηλό το κόστος δανεισμού για αρκετό διάστημα.

O Nikkei σημείωσε άνοδο 1,3% στις 14,485.13, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάστημα δύο εβδομάδων, ενώ ο Topix έκλεισε με κέρδη 1,6%.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του MarketWatch εκτιμούσαν ότι θα καταγραφόταν πτώση στις 320.000.