Του Αντώνη Τάντουλου

Αν θελήσει κανείς να κινηθεί σύμφωνα με τα τεχνικά σήματα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο-τα οποία παρεμπιπτόντως από προχθές αρχίζουν να δείχνουν εκ νέου την “long” κατεύθυνση- θα πρέπει να γνωρίζει πως οι γνωστές “ιδιαιτερότητες” της αγοράς όπως η συγκέντρωση του τζίρου σε λίγες μόνο μετοχές ή οι επερχόμενες εκλογές (αστάθμητος παράγοντας), ενδέχεται να  διαψεύδουν έστω και περιστασιακά την ανάλυση.

Επιπρόσθετα μια και στην Αμερική λένε “sell on May and go away” σε συνδυασμό με το ότι η διόρθωση στην Wall Street έχει μείνει στη μέση της διαδρομής της, το ενδεχόμενο να συνεχιστούν τα σκαμπανεβάσματα είναι υπαρκτό με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα υπόλοιπα χρηματιστήρια. Βέβαια αυτό που δεν λένε οι Αμερικάνοι είναι πως ο Μάιος έχει μεν αποδειχτεί ιστορικά δύσκολος μήνας, αλλά γιατί πολύ απλά ακολουθεί ο Ιούνιος. Και οι επαγγελματίες διαχειριστές τότε “καίγονται” να δείξουν καλές επιδόσεις λόγω εξαμήνου. Άρα καλύτερα η όποια διόρθωση να γίνει ένα μήνα νωρίτερα ώστε να υπάρχει μετά περιθώριο βελτίωσης των αποτιμήσεων.

Για να επιστρέψουμε όμως στα του οίκου μας, εκείνο που λένε το τελευταίο διάστημα έμπειροι διαχειριστές κεφαλαίων, είναι πως το πραγματικό success story της χώρας – υπό το πρίσμα βεβαίως της αγοράς – δεν είναι ούτε το πρωτογενές πλεόνασμα, ούτε η έξοδος στις αγορές ομόλογων, αλλά το γεγονός ότι διεθνή κεφάλαια αγοράζουν ελληνικές μετοχές. Δηλαδή το πιο ριψοκίνδυνο και με διαφορά, επενδυτικό προϊόν παγκοσμίως και διαχρονικά.

Συν του ότι φαίνεται πως γνωρίζουν πού βάζουν τα λεφτά τους και σε ποια επίπεδα. Τραπεζίτης που όπως όλοι οι συνάδελφοί του, ασχολείται τους τελευταίους μήνες με την εξεύρεση επενδυτών μεταφέρει στο Newmoney.gr την έκπληξή του, όταν κατά τις επαφές με fund managers διαπιστώνει πως εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα από τον ίδιο την τράπεζα, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτά όσον αφορά στο γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το ΧΑ από δω και πέρα. Αναφορικά τώρα με το intraday παιχνίδι των μετοχών πέρα από την τεχνική προσέγγιση αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές είναι πως έχουν να κάνουν με “σκληροπυρηνικά” hedge funds  που δεν έχουν κερδίσει τυχαία το προσωνύμιο των “καρχαριών των αγορών” ή πιο κομψά το λεγόμενο και “hot money”.
Και τούτο δεν ισχύει μόνο για το ΧΑ, αλλά για όλα τα περιφερειακά χρηματιστήρια και ειδικά των “αναδυόμενων” οικονομιών. Συνεπώς και, όπως εγκαίρως έχουμε επισημάνει, απαιτείται προσοχή και  κυρίως να αποφεύγει κανείς να “βγαίνει κόντρα” στην τάση, δηλαδή στις κινήσεις των μεγάλων παικτών.

Στα επιμέρους αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι πως οι ξένοι επανεμφανίστηκαν στο ΧΑ από την περασμένη Τετάρτη με την ευκαιρία και της λήξης του μήνα και το σημαντικό είναι πως υπήρξαν και ευρύτερες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και με κλασικές αγοροπωλησίες και υπό μορφή πακέτων όπως στις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς (και στα warrants) Jumbo, Aegean, Alpha Bank και Motor Oil.

Η κινητικότητα αυτή μπορεί να μεταφραστεί και ως μια νέα “αφετηρία” με την επισήμανση πως τα funds συνηθίζουν να “γυρίζουν” κερδοφόρες θέσεις από ένα επιμέρους χαρτοφυλάκιο σε άλλο και αυτό σε πολλές των περιπτώσεων πραγματοποιείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα προκειμένου να ξεκινήσει η θέση με ένα “μπόνους” κερδοφορίας. Ο ορίζοντας βέβαια του νέου κύκλου φτάνει ως το τέλος του Ιουνίου και εκεί θα γίνει από τους ξένους το πρώτο ουσιαστικό “ταμείο” της χρονιάς που τρέχει. Ως στιγμής πάντως οι “εισπράξεις” πάνε καλά…