Την ώρα που το Ελληνικό Χρηματιστήριο προσπαθεί να «μετρήσει» τον παράγοντα «εκλογές» και οι ξένοι παίκτες δείχνουν πως δεν ανησυχούν, τουλάχιστον σε βαθμό τέτοιο που να τους ωθεί σε ρευστοποιήσεις, οι εγχώριοι επενδυτές αναζητούν το επόμενο «στοίχημα» που θα τους δώσει υπεραξίες. Και αυτό το «στοίχημα», σύμφωνα πάντα με ανθρώπους του χώρου που αφουγκράζονται τα μηνύματα, λέγεται «τραπεζικά warrants».

Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες ώρες και μετά την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, όπως και τις θετικές ενδείξεις για το ανάλογο εγχείρημα της Εθνικής που ξεκινά σήμερα, η χρηματιστηριακή πιάτσα της Αθήνας προσπαθεί και μαντέψει πότε και κυρίως σε ποια τιμή, η ΕΤΕ, η Πειραιώς και η Alpha θα προχωρήσουν σε δημόσιες προτάσεις για να αποσύρουν τα warrants από το ταμπλό του ΧΑ. Είτε στο σύνολό τους, είτε ένα μεγάλο μέρος τους.

Με την υπενθύμιση πως πλέον το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στις διοικήσεις των τριών τραπεζών να κινηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι εγχώριοι και όχι μόνο επενδυτικοί πόλοι θεωρούν πως η επιλογή αυτή αποτελεί ειλημμένη απόφαση που για να έχει θετικό αποτέλεσμα θα εμπεριέχει premium.

Αν και οι τραπεζίτες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, όπως είθισται να συμβαίνει, το πρώτο ζητούμενο είναι το πότε και αυτό το ερώτημα έχει δυο διαφορετικά πιθανά timing ως απάντηση. Το πρώτο  είναι αν θα συμβεί άμεσα και πριν τις εκλογές και το δεύτερο αν θα λάβει χώρα πριν τον ερχόμενο Ιούνιο οπότε και «ωριμάζουν» τα warrants, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατόχους τους να τα εξασκήσουν στις τιμές «strike» ή αλλιώς στις τιμές εξάσκησης.

Κύκλοι του χώρου δεν κρύβουν πως το τοπίο παραμένει θολό, ωστόσο δεν αποκλείουν τις εκπλήξεις σε σύντονο χρονικό διάστημα. Οι επόμενες δυο εβδομάδες θεωρούνται «πονηρές» υπό την έννοια πως τέτοιες κινήσεις δεν προαναγγέλλονται, ενώ, αν το ευρύτερο περιβάλλον είναι ευνοϊκό, ενδεχομένως κάποια τράπεζα εκ των τριών, να κάνει την αρχή.

Α. Τάντουλος