Του Δημήτρη Παφίλα

Σε μια από τις καλύτερες αγορές παγκοσμίως αναδεικνύεται η οδός Αθηνών για τους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς επενδυτικούς οίκους, σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές μετοχές.

Τα έσοδα από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ανέρχονται σε πάνω από 100-150 εκατ. ευρώ για τις εταιρείες Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Citigroup, UBS, HSBC. Οι οίκοι, όμως, ανακάλυψαν ένα καλύτερο τρόπο για να έχουν σταθερά έσοδα. Σε κάθε οίκο υπάρχουν δεκάδες traders που διαθέτουν εκατομμύρια μετοχές από τις τράπεζες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μετοχή της Eurobank – η οποία σήμερα έχει διακινήσει πάνω από τον μισό τζίρο του χρηματιστηρίου. Συγκεκριμένα, έχουν διακινηθεί μετοχές αξίας πάνω από 23 εκατ. ευρώ σε σύνολο 41 εκατ. ευρώ, ενώ τα 6 αφορούν την Alpha bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο στόχος των ξένων οίκων είναι οι προμήθειες και το παράδειγμα της Eurobank είναι χαρακτηριστικό. Στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας έχουν εισέλθει θεσμικοί επενδυτές ποιότητας με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, τα hedge Funds αναδυόμενων αγορών δεν έλαβαν μεγάλο ποσοστό στην αύξηση. Αυτή η λεπτομέρεια ενδέχεται να αποβεί ευνοϊκή για την τράπεζα και τη μετοχή, εφόσον η ζήτηση από τα ξένα hedge Funds είναι μεγάλη μετά την πρεμιέρα.

Σήμερα, λοιπόν αρκετά funds πωλούν με κέρδος 20% την μετοχή, καθώς οι μετοχές στους ξένους θεσμικούς εισήχθησαν νωρίτερα. Συνεπώς, εκτός, όμως, από τους γρήγορους flippers που πωλούν τις πρώτες ημέρες υπάρχουν funds που θα θελήσουν να εκμεταλλευθούν τον επενδυτικό χαρακτήρα της ομάδας που έχει τοποθετήσει κεφάλαια στην τράπεζα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν βούτυρο στο «ψωμί» των ξένων οίκων που θα εισπράττουν σημαντικές προμήθειες από τις συναλλαγές. Η όλη διαδικασία είναι αριστοτεχνικά στημένη και εμφανής εδώ και εβδομάδες καθώς τα πακέτα μετοχών που ζητούνται είναι unblock και επισημαίνεται στις ελληνικές χρηματιστηριακές ότι δεν επιθυμούν αγορές front running στις μετοχές. Aυτό που πρέπει να τονιστεί, επίσης, είναι ότι οι αγοραστές ξένοι επενδυτές δεν σημαίνει πως πράττουν το  σωστό. Και στο παρελθόν πραγματοποίησαν αγορές στο ελληνικό χρηματιστήριο σε υψηλές τιμές.