(Upd)Rebalancing και κλείσιμο θέσεων από ανοιχτές πωλήσεις αύξησαν σήμερα σημαντικά τον όγκο στη μετοχή της Εθνικής, καθώς μάλιστα έγιναν πακέτα σε τιμη 2,41 ευρώ με τη λεγόμενη “μέθοδο 6”.
Οπως κατέγραφε το newmoney.gr την προηγούμενη εβδομάδα, είχε ξεκινήσει σορτάρισμα στην Εθνική με ανοιχτές πωλήσεις, δηλαδή χωρίς οι επενδυτές να έχουν τα χαρτιά, και αυτοί έσπευσαν σήμερα να κλείσουν τις θέσεις αγοράζοντας τις μετοχές που είχαν πωλήσει χωρίς να έχουν, καθώς η προθεσμία ολοκληρώθηκε.
Η διαδικασία του rebalancing για την αναβάθμιση του βάρους της τράπεζας στον FTSE ξεκίνησε από σήμερα και συνεχίζεται αύριο.
Αναλυτικότερα, το rebalancing το οποίο θα υπάρξει υπέρ της Εθνικής αλλά αντίστοιχα σε βάρος των υπόλοιπων δεικτοβαρών μετοχών αποτελεί κατά ορισμένους αναλυτές έναν από τους βασικούς λόγους για τη σημερινή υποχώρηση του Χρηματιστηρίου. Η αύξηση της θέσης της Εθνικής στο δείκτη FTSE θα σημάνει την εισαγωγή στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών δεκάδων εκατ. τεμαχίων.
Διακυμάνσεις
Έντονες διακυμάνσεις στην Αθήνα η οποία είναι η πιο κερδοσκοπική αγορά στην Ευρώπη. Σήμερα, το επιβεβαίωσε αφού από τα κέρδη του 3%, έφθασε να χάνει πάνω από 2,25%. Η διακύμανση που έγινε σε επίπεδο δείκτη ήταν από τις 1126 μονάδες προς τις 1066 μονάδες.
Με αφορμή το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα η αγορά αντέδρασε τεχνικά με άνοδο πάνω από 3%, ωστόσο αργότερα βγήκαν πωλήσεις από hedge Funds τα οποία φεύγουν κακής κακώς ενεργοποιώντας εντολές stop loss σε τραπεζικές μετοχές. Οι ξένοι επενδυτές δεν περιμένουν καν το αποτέλεσμα των εκλογών και γράφουν την ζημιά τους.
Τελικά ο ΓΔ έκλεισε στις 1.066 μονάδες με πτώση 1,99% και ο FTSE 25 στις 342 μονάδες (-2,1%). Πρόκειται για σωρευτική υποχώρηση 23% από τα υψηλά της 18ης Μαρτίου. Στα 307 εκατ. ευρώ οι συνολικές συναλλαγές, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούσαν την Εθνική ( μέθοδος 6 ) καθώς είχαν γίνει ανοικτές πωλήσεις.
Η εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από τις αναμενόμενες επιδράσεις των πολιτικών παραμέτρων και των τελικών προσδοκιών που θα διαμορφωθούν εν όψει της επόμενης Κυριακής. Σημειώνεται επίσης ότι αύριο ο πρωθυπουργός παρουσιάζει το νέο αναμορφωμένο οικονομικό πρόγραμμα το οποίο η αγορά αναμένει καθώς γνωρίζει ότι προτεραιότητα αποτελεί το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.
Ενδεικτικές τιμές:
Η Πειραιώς στα 1,39 ευρώ (-4,14%) με υψηλό στα 1,53 ευρώ και τζίρο άνω των 38 εκατ. ευρώ. Η Alpha στα 0,60 ευρώ με πτώση 2,9% και η Εθνική στα 2,11 ευρώ (-0,47%) με όγκο 73,7 εκατ. τεμάχια και τζίρο 157,5 εκατ. ευρώ
Κινητικότητα στην Eurobank καθώς άλλαξαν χέρια 56 εκατ. μετοχές με τον τίτλο στα 0,33 ευρώ και άνοδο 1,53%.
Η ΔΕΗ ξανά κάτων από τα 10 ευρώ (9,45€) με υψηλό στα 10,21, ο ΟΤΕ στα 9,67 χάνει 1,35 ευρώ με υψηλό στα 10,28 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 10,48 ευρώ με υψηλό €11,21, ο Μυτιληναίος €5,67 με υψηλό €5,95.
Συνεχίζουν ανοδικά οι μετοχές των: Τιτάν +3,8% στα 20,2 ευρώ, ΕΛΠΕ 1,36% στα 5,23 ευρώ ενώ ο ΟΛΠ κερδίζει 4,66% στα 16,38 ευρώ.
Ομόλογα
Μικρή αποκλιμάκωση κατέγραψε το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, εξέλιξη που αποδίδεται στην υποχώρηση του κίνδυνου πολιτικής αποσταθεροποίησης, αλλά και στην ανάκληση της εγκυκλίου για τη φορολόγηση της μεταβίβασης ελληνικών ομόλογων που κατέχουν ξένοι επενδυτές.
Το μεσημέρι της Δευτέρας η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ήταν στο 6,71%, από 6,86% στο άνοιγμα των συναλλαγών.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.