Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

( Upd 17:12)

Με ένα ανοδικό ριμπάουντ που ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά μέχρι και το 5,5% η αγορά δείχνει για μία ακόμη ημέρα ενδείξεις ανάκαμψης ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 1.110 μονάδων. Στη σημερινή συνεδρίαση η ανοδική τάση έφθασε μέχρι το τέλος – σε αντίθεση με χθες- και μάλιστα οι αγοράστες έκαναν ιδιαίτερα αισθητοί την παρουσία τους από τις 2 το μεσημέρι και μετά με τον συνολικό τζίρο των συναλλαγών να ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.

Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί κατά πρώτον, εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι οι πωλήσεις που οδήγησαν σε διόρθωση χθες ενδέχεται να οφείλονται στις ρευστοποιήσεις που έγιναν από ξένους σε δεικτοβαρείς τίτλους για να ολοκληρωθούν οι θέσεις στην Εθνική.

Το επόμενο rebalancing είναι με κλείσιμο 30 Μαϊου οπότε και η Eurobank θα μπει στους δείκτες με βάρος 9,5% από το οποίο 0,5% θα προέλθει από την έξοδο της Frigoglass και το υπόλοιπο σε βάρος των λοιπών μετοχών. Χαρακτηριστικά για την Εθνική, το βάρος της οποία ανέβηκε χθες από 4% στο 15% στον FTSE25, θα περιοριστεί στο 13,54%. Με κλείσιμο 30 Μαϊου θα γίνει και το rebalancing του MSCI.

To όριο των 365 μονάδων για τον FTSE25 είναι επίσης μία αντίσταση που εφόσον την σπάσει ο δείκτης θα κινηθεί προς αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Σήμερα ο δείκτης με υψηλό ημέρας στις 362 έκλεισε τελικά στις 358 μονάδες.

Κατά δεύτερον,  εάν αρχίσει να κυριαρχεί στους επενδυτικούς κύκλους και κυρίως στο εξωτερικό ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής δεν θα είναι τέτοιο που θα οδηγήσει άμεσα σε εθνικές εκλογές.

Ιδιαίτερα το τελευταίο αποτελεί ένα πολιτικό στοίχημα που είναι νωρίς να θεωρήσει κανείς δεδομένο, όμως, η ανάλυση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών δείχνει ότι δεν μπορεί να προκύψει, στον βαθμό που η αγορά ανησυχούσε, μια ανατρεπτική πολιτική bail in για τη σημερινή κυβέρνηση.

Κατά κύριο λόγο, μεγάλη σημασία στα αποτελέσματα της Κυριακής θα έχει το ποσοστό της Ελιάς που αποτελεί τον έτερο κυβερνητικό πόλο την ώρα μάλιστα που η μεν Νέα Δημοκρατία θα δείξει σαφή αποδυνάμωση ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνονται ήδη μεγάλα ερωτήματα κατά  πόσο μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό και αυθύπαρκτο ρόλο σε μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.Πολλοί μιλούν για το άθροισμα των ποσοστών Νέας Δημοκρατίας και Ελιάς αλλά και για τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Οι ξένοι “τζογάρουν”

Το τζογάρισμα των ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά συνεχίζεται αμείωτο, εξ ου και οι πρωϊνές εκθέσεις για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και το μπιζάρισμα με τις ελληνικές τράπεζες με επιθετικές αγορές.

Σε αυτό το σκηνικό λοιπόν, οι ξένοι ποντάρουν 50-50% ότι δεν θα χρειαστούν πρόωρες εκλογές. Στην περίπτωση, όμως, που δεν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα τότε τα ίδια hedge Funds θα ξεπουλήσουν όπως έγινε χθες με την Τράπεζα Πειραιώς, όπου ένα fund ξεπουλούσε με δύναμη έως τα 1,37 ευρώ. Σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική καθώς η Πειραιώς κέρδισε μέχρι και 10,07% στα 1,53 ευρώ. Με άλλα λόγια οι ξένοι παίζουν Μαύρο- Κόκκινο όπως και οι πολιτικοί με τα εκβιαστικά διλήμματα τους ( βλέπε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης).

Ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα αμφισβητήσει τα όσα έχουν γίνει θα είναι καταστροφικό, πρώτα στο χρηματιστήριο και ύστερα στην υπόλοιπη οικονομία. Κάτι που λημσονούν εξάλλου οι περισσότεροι παράγοντες είναι η στάση αναμονής που τηρεί η  ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Οι ξένοι τζογάρουν, αλλά τα επιχειρηματικά τζάκια – παραδοσιακά και μη – περιμένουν που θα κάτσει η μπίλια. Σε τέτοιο βαθμό που περιμένουν να βγάλουν και τις θετικές ειδήσεις στο διάστημα μετά τις εκλογές.

Μάχη long – short στα παράγωγα

Παρά το γεγονός ότι η αγορά είναι έντονα ανοδικα, σημειώθηκε μεγάλη μεταβλητότητα στα παράγωγα καθώς υπάρχουν τόσο Long παίκτες όσο και short. Οι τελευταίοι μάλιστα είναι και μεγάλοι κι αυτό προβληματίζει τους παίκτες.  Στην αγορά έχουν διακινηθεί 9.000 συμβόλαια στον Δείκτη FTSE.

Στο ταμπλό

Υπεραπόδοση για την Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο 6,47% στα 1,48 ευρώ -υψηλό στα 1,54- με τζίρο της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

Κέρδη 5% για την Alpha Bank στα 0,63 ευρώ και 8,76% για την Eurobank στα 0,36 ευρώ ενώ και η Εθνική κινήθηκε σε θετικό έδαφος με τη μετοχή στα 2,14 ευρώ.

Πάνω από 7% η άνοδος σε Μυτιληναίο στα 6,05 ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή στα 3,85 ευρω και η Ελλάκτωρ στα 3,6 ευρώ. Υπεραπόδοση και για την  ΓΕΚ Τέρνα με κλείσιμο στα 3,39 ευρώ (+9,3%).

Kέρδη 6% για τον ΟΤΕ στα 10,3 ευρώ και 3,37% στον ΟΠΑΠ στα 10,75 ευρώ. Στο +6,8% η ΔΕΗ με τη μετοχή στα 10,04 ευρώ.    

Το μεγαλύτερο τζίρο εμφάνισε η μετοχή της Εθνικής με διακίνηση άνω των 58 εκατ. μετοχών, στα 123 εκατ. ευρώ.

Στην οικονομία είναι οφθαλμοφανές ότι η ανατροπή της βασικής πολιτικής θα επιφέρει τεράστιες ζημιές, ουδείς μπορεί όμως να αποτιμήσει τη δυναμική του τμήματος της κοινωνίας που βρίσκεται στο περιθώριο και πιστεύει ότι δεν έχει να χάσει τίποτα από το αποτέλεσμα.

Οι εκθέσεις των ξένων που έχουν δημοσιοποιηθεί και σήμερα είναι εμφανές ότι παίζουν το σενάριο ομαλοποίησης, διαβλέποντας μάλιστα υψηλότερες τιμές για βασικές μετοχές του χρηματιστηρίου και, κατά συνέπεια, διατηρούν τις θετικές προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας.

Η αγορά ενδέχεται να αρχίσει να προεξοφλεί πριν την ερχόμενη Κυριακή ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα οδηγήσουν σε ανατροπές και κατά συνέπεια να αρχίσει να επαναφέρει τις τιμές των μετοχών υψηλότερα όπως και αυτές των ομολόγων.

Επίσης, η μεγάλη διόρθωση που έχει καταγραφεί κατά 21% το τελευταίο δίμηνο εκτιμάται από τις αμερικάνικες επενδυτικές τράπεζες σαν ευκαιρία εισόδου σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Οι μετοχές που προσελκύουν ο ενδιαφέρον του smart money είναι :

– Ο ΟΤΕ, ο οποίος είναι μια ιδιωτικοποιημένη εταιρεία υπό γερμανικό μάνατζμεντ και συγκεντρώνει την υποστήριξη μεγάλων οίκων όπως η Morgan Stanley. Είναι η μετοχή που έχει οδηγήσει τη βασική κίνηση της αγοράς από το 2012.

– Η ΔΕΗ, η οποία μετά από διορθωτική κίνηση της τάξης του 30% κι ερχόμενη κάτω από τα €10 διατηρεί ισχυρές προοπτικές με βάση το σενάριο ιδιωτικοποιήσεων που έχει μπροστά της.

– Ο ΟΠΑΠ, ο οποίος θεωρητικά συγκεντρώνει από πολιτικής πλευράς το μικρότερο ρίσκο καθώς αφενός μεν έχει ιδιωτικοποιηθεί αφετέρου δραστηριοποιείται σε μια αγορά όπου οι κανόνες παιχνιδιού δείχνουν να είναι πολύ συγκεκριμένοι. Παράλληλα, η ανάπτυξη του online στοιχήματος σε συνδυασμό με τα VLTS δημιουργούν τις προοπτικές ανάπτυξης του ομίλου.

– Πειραιώς και Alpha που δικαιούνται υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με όσα λένε οι διεθνείς οίκοι

– Ο όμιλος Μυτιληναίου οποίος προέρχεται από τα 7,10 – 7,20 και θα είναι ωφελημένος τόσο από την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς όσο κι από την ανάκαμψη commodities και δολαρίου ενώ η θυγατρική ΜΕΤΚΑ με εξωστρεφή δραστηριότητα στο σύνολο σχεδόν του τζίρου της αποτελεί το απόλυτο hedging για τους επενδυτές.

– Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που αποτελεί την ωφελημένη της τελευταίας διετίας όσον αφορά εξελίξεις σε ενεργειακό και κατασκευαστικό κλάδο. Προερχόμενη από επίπεδα υψηλότερα των €4 δικαιολογεί άνοδο της κεφαλαιοποιήσης από τα τρέχοντα επίπεδα.

Για να μπορέσει η αγορά να μπει σε διατηρήσιμο κανάλι ανόδου θα πρέπει ο γενικός δείκτης να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα 1.110-1130 μονάδων σε πρώτη φάση.

Τέλος, η Εθνική της οποίας οι νέες μετοχές έχουν ξεκινήσει να διαπραγματεύονται σήμερα δείχνει σημάδια σταθεροποίησης έστω και χαμηλότερα και εφόσον ολοκληρωθεί η απορρόφηση της προσφοράς μπορεί να δώσει μια ανοδική κίνηση που θα φτάσει το 30%.

Αυτές φαίνονται να είναι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση προτροπή για προτροπή για επενδυτικές κινήσεις αλλά προσφέρουν εργαλεία ανάλυσης στους ενδιαφερόμενους.