Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρκετό σχιστολιθικό αέριο για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες για τα επόμενα 28 χρόνια, χωρίς να χρειάζεται τη Ρωσία. Αρκεί οι χώρες μέλη να είναι διατεθειμένες να το εξορύξουν.

Αυτό προκύπτει από το σχετικό γράφημα του Bloomberg, που απεικονίζει τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου των ευρωπαϊκών χωρών, μετρώντας πόσα χρόνια αυτά καλύπτουν, με βάση των εσωτερική κατανάλωση.

Πρώτη έρχεται η Σουηδία, με σχιστολιθικό αέριο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της για 250 χρόνια. 

Ωστόσο, τόσο η Γαλλία όσο και η Βουλγαρία έχουν απαγορεύσει την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, με την Ολλανδία και τη Γερμανία να έχουν εκδώσει αποφάσεις που παγώνουν τη σχετική δραστηριότητα.

Στην ΕΕ, υπάρχει αυτή τη στιγμή έντονη συζήτηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τεχνολογίας αυτής, την ώρα που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το fracking για να γίνουν ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο.

Μοναδική χώρα που αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή φέτος είναι η Πολωνία. Η βρετανική κυβέρνηση τάσσεται μεν υπέρ του fracking, όμως, αντιμετωπίζει κοινωνικές αντιδράσεις.