Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες και τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η Ευρώπη θα υπερ-αποδώσει τις επόμενες εβδομάδες έναντι της Wall Street, με τη βοήθεια της ΕΚΤ.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,28% στις 6821,04 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,37% στις 4.469,03 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,61% στις 9.697,87 μονάδες.

Ο Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο περίπου 0,6%, έχοντας βρεθεί να υποχωρεί μέσα στην ημέρα έως και κατά 0,5%. Ο δείκτης απέχει μόλις 0,5% από το υψηλό έξι ετών που άγγιξε στις 13 Μαΐου, αφότου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε ότι  η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση απέναντι στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

“Η Ευρώπη ίσως υπερ-αποδώσει έναντι των ΗΠΑ στις επόμενες εβδομάδες”, λέει στο Bloomberg ο Jawaid Afsar,  trader της  Securequity. “Η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ευρώπη. Η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο, όπως και η Γερμανία. Επομένως, υπό αυτό το πρίσμα, η όποια πτώση των μετοχών θα είναι περιορισμένη”.

Το κλίμα στην Ευρώπη ενισχύθηκε από το δείκτη εμπιστοσύνης νοικοκυριών στην Ευρωζώνη που αυξήθηκε το Μάιο στο -7,1, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2007, έναντι -8,6 τον Απρίλιο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι τα επιχειρήματα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων ενισχύονται, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και ο κίνδυνος οικονομικών ανισορροπιών υποχωρεί, όπως φαίνεται από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της.

Η Fed δημοσιεύει τα δικά της πρακτικά απόψε.

Οι μετοχές

Στις επιμέρους μετοχές που πρωταγωνίστησαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η A.P. Moeller-Maersk A/S ενισχύθηκε κατά 3,9%. Η μεγαλύτερη επιχείρηση της Δανίας αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα του 2014, αφότου ανακοίνωσε τρίμηνο καλύτερο των εκτιμήσεων της αγοράς.

Αλλά η BNP Paribas υποχώρησε κατά 1,3%, εν μέσω πληροφοριών ότι η γαλλική τράπεζα θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των κατηγοριών ότι παραβίασε αμερικανικές κυρώσεις, με συναλλαγές της με χώρες όπως το Ιράν και το Σουδάν.

Ράλι 7,9% για την εταιρεία χυμών Britvic, της οποίας τα κέρδη για το πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

Κατά 3,2% ενισχύθηκε η EON, η οποία αναβαθμίστηκε από την RBC Capital Markets σε outperform, από underperform. Η αναβάθμιση του γερμανικού κλάδου κοινής ωφέλειας από τον ίδιο οίκο έφερε κέρδη 3,6% στην RWE.