(Upd 19:30)

Αντίρροπες δυνάμεις επίδρασαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές. Η γερμανική μεταποίηση εμφάνισε την ασθενέστερη ανάπτυξη των τελευταίων επτά μηνών, όμως, η κινεζική μεταποίηση ενισχύθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το Δεκέμβριο. Η Alcatel Lucent χάνει πάνω από 2%, έπειτα από την ανακοίνωση ότι εκδίδει δύο νέα ομόλογα, ενώ η Tesco χάνει περίπου 1%, εν αναμονή απογοητευτικών αποτελεσμάτων. Την ίδια στιγμή, όμως, όλα τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Έτσι, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 0,28% στις 6864 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε 0,07% στις 9.950 μονάδες αλλά ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση μόλις 0,08% στις 4.516 μονάδες. Κέρδη 0,24% για τον ισπανικό δείκτη IBEX 35 ενώ και στο Μιλάνο ο MIB κέρδισε 0,77 στις 21.796 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,2% στις 345 μονάδες.

Στην Κίνα τα στοιχεία για το PMI έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών, ενώ δύο ιδιωτικές έρευνες έδειξαν ότι οι τιμές ακιμήτων μειώθηκαν ελαφρά.

“Οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι πολύ εκτεθειμένες στην κινεζική αγορά. Γι αυτό το λόγο, οι επενδυρές παρακολουθούν προσεκτικά τα στοιχεία από την Κίνα”, λέει στο Bloomberg ο Kai Fachinger, manager στη RobecoSAM, στη Ζυρίχη. Σήμερα, η έκθεση για τον PMI υποδηλώνουν μία σταθερότητα των προσφάτων αριθμών, που δείχνουν κάποια επιβράδυνση. Η βελτίωση των macro ευνοεί το κλίμα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.

Στην Κίνα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ ενισχύθηκε το Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο 5 μηνών, ένδειξη ότι αποδίδουν τα αναπτυξιακά μέτρα του Πεκίνου. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε στις  50,8 από 50,4 τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με την κινεζική στατιστική υπηρεσία. Οι αναλυτές προέβλεπαν 50,6.

Στον αντίποδα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή μεταποίηση. Ο ΡΜ της Markit  για τον κλάδο μεταποίησης της Ευρωζώνης υποχώρησε το Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, στις 52,2 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 52,5. Τον προηγούμενο μήνα, ο ΡΜΙ μεταποίησης βρισκόταν στο 53,4.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτά η γερμανική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα, ενώ η Γαλλία εισέρχεται και πάλι σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων ύστερα από δύο μήνες ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον παραμένει στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου, για την νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, κατά την οποία ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας. Οι αναλυτές είναι διχασμένοι για το ποια πολιτική θα ακολουθήσει ο Ντράγκι, αν δηλαδή αυτή θα περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων ή ποσοτική χαλάρωση.

Στο πεδίο των μετοχών, οι εταιρείες εξόρυξης καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 19 βιομηχανικών κλάδων του Stoxx 600, σημειώνοντας άνοδο 1%. Οι Anglo American και Rio Tinto ενισχύονται 1,6% και 1,4% αντιστοίχως.

Στο ταμπλό, η Νorske Oljeselskap κέρδισε 8,5%, μετά την ανακοίνωση ότι συμφώνησε για την εξαγορά της Marathon Oil, έναντι του ποσού των 2,7 δισ. δολαρίων.

Η Air France-KLM Group ενισχύθηκε κατά 2,6%, καθώς ανακοίνωσε πρόγραμμα περικοπών ύψους 1 δισ. ευρώ έως το 2015.

Στο +5,4% έκλεισε η Banca Popolare di Sondrio Scarl, μετά το δημοσίευμα της Κοριέρε ντελα Σέρα ότι είναι υποψήφια για συγχώνευση με την Credito Valtellinese Scarl. Η τελευταία ενισχύθηκε κατά 8,4%.