Mε κέρδη έκλεισαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια με τις ενεργειακές μετοχές να οδηγούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες μετά την άνοδο του πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών για τις εντάσεις στο Ιράκ.Η τιμή του Brent έφτασε σε υψηλό εννέα μηνων στα 113,28 δολάρια.

Η μετοχή της CNOOC, της μεγαλύτερης εταιρείας διυλιστηρίων στην Κίνα σημείωσε “άλμα” 2,2%, οδηγώντας τον Hang Seng υψηλότερα στις 23.335 μονάδες με άνοδο 0,71%.

Ο Νikkei έκλεισε με κέρδη 0,83% στις 15.097 μονάδες. Ο ASX 200 κατέγραψε πτώση 0,4%, ο Shanghai άνοδο 0,8% και ο Kospi με απώλειες 1%.

Η PetroChina Co., ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Κίνα ενισχύθηκε 0,7% καθώς το πετρέλαιο βρέθηκε σε νέα υψηλά από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο MSCI Asia Pacific Index παρέμεινε σταθερός.

Το πετρέλαιο West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 0,7% στα  $107,25 ανά βαρέλι καθώς η κλιμακούμενη ένταση στο Ιράκ που ενέχει κινδύνους για την παραγωγή πετρελαίου από τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα προκαλεί την ανησυχία των επενδυτών.

“Η κατάσταση στο Ιράκ έχει τη δυναμική να εξελιχθεί ασχημα, οπότε είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία στην αγορά” σημειώνει ο Άνγκους Γκλάσκι, διαχειριστής κεφαλαίων στην  White Funds Management του Σίδνευ.

Το γουάν ενισχύθηκε 0,7% παρατείνοντας την εβδομάδα κερδών.